Fisk- och skaldjursgryta med curry

Fisk- och skaldjursgryta med curry.

Grytor som knappt behöver ett enda tillbehör förutom ett gott bröd är lika gott som smart att laga. I den här allt-i-ett-grytan samsas fisk och skaldjur med grädde och curry.
02 oktober, 2018

4 personer

Du behöver:

500 g färsk vit fiskfilé, t ex torsk eller kolja

300 g färska räkor med skal

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 morot

1 selleristjälk

1 fänkål

6–8 körsbärstomater

1/2 dl olivolja

1 msk curry

1 nypa chiliflakes

1 msk tomatpuré

1 dl finhackade färska örter,

t ex basilika och timjan

1 dl torrt vitt vin

salt och nymald svartpeppar

2 dl vispgrädde

Till servering:

ett gott bröd

Gör så här:

  1. Byxa fisken genom att skära bort raden med ben som sitter högst upp på den tjockaste delen i mitten av fisken. Skär fisken i mindre bitar och skala räkorna.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skala moroten och dela längs med i tunna stavar och skär i mindre bitar. Skär selleristjälken på samma sätt. Skär bort rotstocken som sitter längst ner på fänkålen. Skiva tunt och dela i mindre bitar. Skär tomaterna i halvor.
  3. Hetta upp oljan i en traktörpanna eller en vid gryta.
  4. Lägg i lök och vitlök och låt lökhacket bli glansigt utan att ta färg. Rör då och då och tillsätt morot, selleri och fänkål. Fräs grönsakerna en stund på medelvärme.
  5. Tillsätt curry och chili tillsammans med tomatpuré. Fräs en stund under omrörning. Höj värmen och ha i tomater, örter och vitt vin. Låt grytan få ett uppkok för att alkoholen i vinet ska koka bort. Det blir annars lätt en bitter smak på grytan om man inte först kokar bort alkoholen. Smaksätt med lite salt och peppar.
  6. Låt grytan puttra under lock i 15–20 minuter tills grönsakerna mjuknat men ändå har en fast kärna. Tillsätt grädde och låt grytan få ett uppkok.
  7. Lägg ner fisken och sätt på lock på grytan. Sjud på låg värme i ca 5 minuter. Lägg ner räkorna när fisken känns klar och smaka av med salt och peppar. Servera genast.

Tips! Blanda gärna olika sorters fisk som lax och vit fiskfilé. Mumsiga musslor är också en lysande idé att lägga ner i grytan.

Fisk- och skaldjursgryta med curry. Foto: Stefan Edetoft

Fisk- och skaldjursgryta med curry. Foto: Stefan Edetoft

Receptet är hämtat ur kokboken ”Ny vardagsmat” (Semic) av Maria Zihammou.