Fetakräm med grönsaker och brytbröd
Trevlig inledning på en vegetarisk meny, eller som del av en större måltid.
6 portioner
Du behöver:
Fetakräm:
300 g fetaost eller salladsost
3 dl naturell yoghurt
1 tsk dijonsenap
Salt
Topping:
2 bananschalottenlökar
1 msk olivolja till stekning
1 tsk flingsalt
1 msk nigellafrön
2 msk salta pistschnötter utan skal
1 tsk chiliflakes
1 gurka
1 msk olivolja
1 msk färskpressad citronsaft
Till servering:
2 nävar färsk mynta
Brytbröd eller baguette
Gör så här:
- Vispa upp fetaosten med elvisp så den blir krämig. Tillsätt yoghurt, senap och salt och vispa igen.
- Skala och skiva löken tunt. Stek gyllene och mjuk i olja i en stekpanna. Krydda med salt. Blanda nigellafrön, hackade pistaschnötter, chiliflakes och salt i en liten skål.
- Skölj gurkan och skär i tunna skivor. (Lägg den i en skål med isvatten en stund om du vill ha den extra krispig.) Låt gurkan droppa av före servering och vänd den i ett par droppar olivolja och citronsaft.
- Fördela fetakrämen på små assietter eller ett stort fat. Toppa med gurka och mjuk lök. Strö fröblandningen över och garnera med rikligt med mynta. Servera genast med bröd att doppa i krämen.
Foto: Columbus Leth