Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Färskpotatissallad med tångkaviar

02 apr, 2020 
AvRedaktionen
Recept på färskpotatissallad med tångkaviar
Frida Ronges recept på färskpotatissallad med tångkaviar är underbart gott. Servera med rökt gräddfil och toppa med alger, olja och dill!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 goda recept med färskpotatisBrand logo
5 goda recept med färskpotatis

Receptet är ett utdrag från boken Food Retreat (Natur & Kultur) av Frida Ronge.

4 portioner

Färskpotatissallad:

1⁄2 kg färskpotatis

200 g kombu

50 g olika alger, t ex wakame, goma wakame, havssallad, rörhinna, dulsetång, nori, tångpärlor, aonori, algsallad

1 dl maizena

2 dl matolja

1 1⁄2 dl gräddfil

3 dl rökspån

4 salladsblad

30 g tångkaviar

Några dillkvistar

1 msk kallpressad rapsolja eller olivolja

1 citron, rivet skal

Kombuolja:

2 dl matolja

Annons

100 g kombualg

50 g babyspenat

Gör så här:

  1. Koka potatis med kombu och salt.
  2. Vänd algerna i maizena och fritera i 170 gradig olja tills de är krispiga.
  3. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta.
  4. Lägg gräddfilen på en tallrik och ställ den högst upp i en avstängd ugn.
  5. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt, tänd på med brännare tills det börjar brinna.
  6. Sätt på ett lock och ställ stekpannan längst ner i den kalla ugnen.
  7. Ta bort locket på stekpannan och rök gräddfilen i den avstängda ugnen cirka 20–30 minuter.
  8. Värm upp oljan till 70°.
  9. Lägg i kombun, dra åt sidan och låt stå någon minut.
  10. Mixa kombuoljan i kannmixer och tillsätt bladspenat.
  11. Mixa tills oljan blir grön, sila därefter oljan genom en finmaskig sil.
  12. Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen och toppa med olika alger, tångpärlor, salladsblad, olja, citronskal och dill.
  13. Avsluta med att ringla över lite kombuolja.
Recept på färskpotatissallad med tångkaviar
Färskpotatissallad med tångkaviar.

Recept: Frida Ronge
Foto: Simon Bajada

LÄS MER:

Mandelpotatissallad med champinjoner och citroncreme

Läcker potatissallad med löjrom

Potatissallad med citrongrädde och rom

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons