Färskpotatissallad med citronbakad lax
28 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Vad skulle en midsommar vara utan färskpotatis? Ta tillvara på den genom att göra en krämig färskpotatissallad med citronbakad lax, sparris och tunt skivad rödlök.
Annons
Färskpotatissallad med citronbakad lax
Sommar på en tallrik, helt enkelt!
4 portioner
Annons
Du behöver:
500 g laxfilé
1 msk olivolja
½ citron, saft och rivet skal
½ tsk salt
½ tsk chilipeppar
Potatissallad:
1 kg färskpotatis
1 knippe grön sparris
1 rödlök
½ näve slätbladig persilja
½ näve färsk dill
½ näve gräslök
100 g kapris
125 g sallad
Dressing:
2 dl crème fraiche
2 tsk honung
1 msk dijonsenap
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125°. Blanda olivolja med citronskal och -saft. Pensla laxen, salta och krydda med chilipeppar. Baka laxen mitt i ugnen cirka 15 minuter.
- Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Låt svalna. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med kryddor. Skär potatisen i bitar och vänd ner i dressingen. Skär bort den nedre träiga delen av sparrisen, skär resten i små bitar. Lägg dem i en sil och häll över kokande vatten. Låt rinna av.
- Skär rödlöken i tunna skivor. Skölj örterna och finhacka dem. Vänd ner sparrisbitar, rödlök, örter och kapris i potatissalladen. Skölj salladen och vänd ner även den. Lägg upp den på ett stort fat. Skär laxen i bitar och fördela över potatissalladen.
Recept: Diana Dontsova, Emma Martiny, Linn Grubbström Foto: Philip Hoepner, Iben Bolling Kaufmann, Betina Hastoft, Diana Dontsova, Winnie Methmann
Annons