Färsk lök med smörbakad majs
Vacker rätt med nyanserade smaker.
4 portioner
Du behöver:
4 färska lökar salt
2 msk olivolja
4 majskolvar
1 knippe libbsticka
1 dl smakneutral olja
30 g smör
1 dl vatten
Till servering:
4 msk olivolja
1 knippe fänkålsvippor
1 litet knippe citrontimjan
Salt
Gör så här:
- Skala lökarna och dela dem på längden. Lossa lamellerna från varandra. Koka dem försiktigt mjuka en kastrull med lättsaltat vatten och olivolja.
- Skala majskolvarna och skär loss kornen från kolvarna. Lägg i en skål. Skölj och torka libbsticka, plocka bladen och mixa i en matberedare med olja, tills oljan får en vacker grön färg. Sila oljan genom en silduk och ställ in i kylen.
- Smält smör i en kastrull med 1 dl vatten. Mixa med stavmixer. Vänd runt majskorn och lök i smörglaseringen i 2–3 minuter.
- Fördela lökbitar på assietter. Lägg majs ovanpå. Droppa libbsticksolja och olivolja över. Salta lätt och garnera med fänkålsvippor och citrontimjan före servering.
Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen