Fänkålspaj med Västerbottensost

Recept på fänkålspaj med Västerbottensost

Betina Hastoft
Maxad paj med fänkål och Västerbottensost – nya spännande smaker som tillsammans skapar smakmagi!
25 maj, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Fänkålspaj med Västerbottensost

Paj är klassiskt lättlagad mat, här är en goding maxad med Västerbottensost.

Lättlagad fänkålspaj med Västerbottensost
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

150 g (2 ½ dl) vetemjöl
1 ¼ dl grahamsmjöl
¼ tsk salt
2 tsk torkad rosmarin
100 g kallt smör
1 ägg
2 msk vatten

Pajfyllning:

1 fänkålshuvud
1 liten rödlök
Olivolja, till stekning
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
5 ägg
2 dl mjölk
Salt och peppar
100 g Västerbottensost

Gör så här:

  1. Blanda de två mjölsorterna med salt och rosmarin. Hacka smör i små bitar och blanda ner i degen med händerna. Samla snabbt ihop degen med ägg och vatten och låt vila i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 210°. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda den i 8 minuter.
  3. Pajfyllning: Skala och ansa fänkål och rödlök, och skär i 2–3 mm tunna skivor. Pensla skivorna med en blandning av olivolja, pressad vitlök och timjan. Stek dem på medelvärme i några minuter på varje sida i en stekpanna tills de är mjuka men inte fått färg.
  4. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar, rör ner riven Västerbottensost. Häll smeten i den förgräddade pajbotten. Lägg ner fänkål och lök i äggstanningen, och grädda pajen i 180° i cirka 45 minuter.

Foto: Betina Hastoft