Fänkålsgranita med grädde och vinbär

Recept på fänkålsgranita med grädde och vinbär

Stine Christiansen
Imponera på gästerna med denna smakbomb till efterrätt – en fänkålsgranita med grädde och vinbär.
12 juli, 2022
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Slå på ljud

Fänkålsgranita med grädde och vinbär

Granita återfinns ofta i mellanakten för att svalka gommen mellan rätterna, men här låter vi den spela huvudrollen i en dessert med gräddig botten.

Avsluta middagen med en spännande fänkålsgranita med grädde och vinbär
Stine Christiansen

4 portioner

Du behöver:

3 små gurkor
½ dl (50 g) rörsocker
2 fänkålstoppar (de gröna vipporna)
20 g babyspenat
½ citron
Havssalt
Sockerlag
1 ½ dl vatten
1 dl socker

Topping:

100 g svarta vinbär
1 msk socker
50 g kokta speltkärnor
2 msk akaciahonung
1 msk vatten

Till servering:

5 dl grädde
10 g bipollen

Nya middagsfavoriten: fänkålspaj med Västerbottensost

Gör så här:

  1. Koka vatten och socker tills sockret lösts upp och du får en sirapsaktig sockerlag. Låt kallna.
  2. Skölj och riv gurkorna på rivjärn. Vrid ur vätskan, spara gurkan till annat (tex tsatsiki). Du behöver 250–300 g gurkvatten till granitan.
  3. Mixa sockerlagen med resterande ingredienser till granitan. Sila genom en silduk och låt lagen stelna i frysen. Rör runt i den varje halvtimme tills den får fina, gröna iskristaller. Låt eventuellt stå i frysen ett dygn.
  4. Blanda vinbär med lite socker. Rosta speltkärnorna i en varm torr stekpanna. Rör ner honung och vatten och låt blandningen karamellisera lätt. Låt svalna och hacka sedan grovt.
  5. Vispa upp grädden lätt. Fördela grädden i djupa tallrikar, lägg på vinbär, klicka på granitan och strö karamelliserade speltkärnor och bipollen över.

3 matiga våfflor

Se klippet här!

Foto: Stine Christiansen