Falafelburgare med smashad avokado
Blötlägg kikärterna över natten så är de perfekta till biffarna nästa dag.
4 portioner
Du behöver:
Falafelbiffar:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 stjälk bladselleri
1 liten zucchini
2 nävar bladpersilja
200 g kikärter (blötlagda)
2 tsk malen spiskummin
2 msk citronsaft
½ dl olivolja till stekning
Krossad kål:
400 g rödkål
2 tsk salt
2 tsk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
Smashad avokado:
½ dl sesamfrö
3 mogna avokador
1 klyfta vitlök
1 msk limesaft
Salt
Servering:
2 rödlökar
4 hamburgerbröd
Ev chilisås

Bönor, linser och ärter - recepten med baljväxter som vi älskar
Gör så här:
- Börja med biffarna. Skala lök och vitlök. Skölj selleri, zucchini och persilja. Lägg allt i en mixer ihop med de blötlagda kikärterna och kör till en grov, sammanhängande färs. Tillsätt spiskummin, citronsaft och salt. Forma fyra biffar och stek i generöst med olja. Börja med het panna så att de får en krispig yta, stek sedan på medelvärme ca 5 minuter på var sida tills genomstekta.
- Skölj och strimla kålen och lägg i en skål. Salta och sockra och krama kålen i händerna tills den släpper vätska och mjuknar. Smaka av med vinäger och ev mer salt och socker. Låt rinna av.
- Avokado: Rosta sesamfröna i torr panna ett par minuter, tills de doftar och hoppar. Krossa grovt i mortel. Dela avokadorna, ta ur kärnan och gröp ut köttet i en skål. Mosa med en gaffel. Smaka av med sesamfrö, riven vitlök, limesaft och salt.
- Skala och skiva rödlökarna. Häll först kokande vatten över och sedan kallt, för att mildra smaken. Låt rinna av. Värm bröden i ugnen eller brödrosten. Bre med smashad avokado och fyll med krossad kål, falalfelbiff och lök. Servera ev med chilisås.
Foto: Columbus Leth