Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Falafelburgare med smashad avokado

14 apr, 2023 
AvLouisa Lorang
Recept på falafelburgare med smashad avokado
Den som sa att vegetariskt är tråkigt har då inte testat en falafelburgare med smashad avokado och krossad kål!
Annons
Så gör du krämiga snabbnudlarBrand logo
Så gör du krämiga snabbnudlar

Falafelburgare med smashad avokado

Blötlägg kikärterna över natten så är de perfekta till biffarna nästa dag.

Färgglad falafelburgare med smashad avokado

4 portioner

Annons

Du behöver:

Falafelbiffar:

1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 stjälk bladselleri
1 liten zucchini
2 nävar bladpersilja
200 g kikärter (blötlagda)
2 tsk malen spiskummin
2 msk citronsaft
½ dl olivolja till stekning

Krossad kål:

400 g rödkål
2 tsk salt
2 tsk strösocker
2 msk vitvinsvinäger

Smashad avokado:

½ dl sesamfrö
3 mogna avokador
1 klyfta vitlök
1 msk limesaft
Salt

Servering:

2 rödlökar
4 hamburgerbröd
Ev chilisås

Gör så här:

  1. Börja med biffarna. Skala lök och vitlök. Skölj selleri, zucchini och persilja. Lägg allt i en mixer ihop med de blötlagda kikärterna och kör till en grov, sammanhängande färs. Tillsätt spiskummin, citronsaft och salt. Forma fyra biffar och stek i generöst med olja. Börja med het panna så att de får en krispig yta, stek sedan på medelvärme ca 5 minuter på var sida tills genomstekta.
  2. Skölj och strimla kålen och lägg i en skål. Salta och sockra och krama kålen i händerna tills den släpper vätska och mjuknar. Smaka av med vinäger och ev mer salt och socker. Låt rinna av.
  3. Avokado: Rosta sesamfröna i torr panna ett par minuter, tills de doftar och hoppar. Krossa grovt i mortel. Dela avokadorna, ta ur kärnan och gröp ut köttet i en skål. Mosa med en gaffel. Smaka av med sesamfrö, riven vitlök, limesaft och salt.
  4. Skala och skiva rödlökarna. Häll först kokande vatten över och sedan kallt, för att mildra smaken. Låt rinna av. Värm bröden i ugnen eller brödrosten. Bre med smashad avokado och fyll med krossad kål, falalfelbiff och lök. Servera ev med chilisås.

Foto: Columbus Leth

Annons