Experten tipsar: Odla dina egna tomater

Odla dina egna tomater. Foto: Shutterstock

Den perfekta tiden att sätta tomatfrön är två veckor innan sista frosten, alltså i slutet av mars eller början av april. Följ den här enkla guiden – så kan du skörda dina tomater redan till sommaren.
01 april, 2016

Här ger Kathy Payne från Zetas Trädgård utanför Stockholm sina bästa tips för hur du lyckas med tomatodlingen – från frö till frukt!

Att använda sprayflaska funkar perfekt då det är viktigt att inte övervattna jorden.

Om du inte har ett drivhus eller glaskupa fungerar det lika bra att trä över en genomskinlig plastpåse för att behålla fukten och värmen.

När de små bladen börjar synas kan man börja ge dem flytande naturgödsel för ännu gladare och starkare plantor.

När solen tittar fram utomhus och frosten har försvunnit även på nätterna kan du försiktigt flytta ut plantorna utomhus. Börja med några timmar om dagen i halvskugga i ungefär en vecka och trappa sedan upp med mer sol och längre tid.

Plantorna är inte vana vid så mycket solljus och utomhusklimat än och kan lätt brännas av strålarna eller frysa av de få plusgraderna.

Om du odlar små tomater, till exempel körsbärstomater får din planta frukt runt midsommar om du har tur. Odlar du större tomater kan det dröja till juli eller augusti för tomatskörd.