Nya EU-regler för tillsatt socker i mat

Nya EU-regler för tillsatt socker i mat

Många livsmedel innehåller betydligt mer tillsatt socker än vi tror. Efter önskemål från de nordiska livsmedelsmyndigheterna kan nya EU-regler sätta en maxgräns för detta.
27 mars, 2017
Färskpressad juice utan tillsatt socker. Foto: Shutterstock

Färskpressad juice utan tillsatt socker. Foto: Shutterstock

Livsmedelsmyndigheter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har ihop lämnat in ett önskemål till Efsa, den europeiska livsmedelsmyndigheten, om ett gemensamt europeiskt värde för hur mycket tillsatt socker det maximalt ska få finnas i hälsosam kost.

Och Efsa har lyssnat. Nu ska man göra en ny vetenskaplig granskning om hur socker påverkar hälsan.

Läs även: Så mycket socker dricker vi – varje vecka

Myndighetens senaste granskning gjordes 2010, och då blev bedömningen att det inte fanns tillräcklig vetenskaplig grund för att sätta ett gränsvärde. Sedan dess har mycket mer forskning kring socker, fetma och diabetes typ 2 gjorts.

Lä även: 7 tecken på att du äter för mycket socker

Nordiska näringsrekommendationer, som svenska kostråd bygger på, har ett värde för tillsatt socker på max 10 procent av energin i maten.

– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att Efsa lyssnat på våra önskemål, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Läs Livsmedelverkets råd kring sockerkonsumtion här.

Av: Mikaela Alex/MåBra