Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Nya EU-regler för tillsatt socker i mat

27 mar, 2017 
AvRedaktionen
Många livsmedel innehåller betydligt mer tillsatt socker än vi tror. Efter önskemål från de nordiska livsmedelsmyndigheterna kan nya EU-regler sätta en maxgräns för detta.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Färskpressad juice utan tillsatt socker. Foto: Shutterstock
Färskpressad juice utan tillsatt socker. Foto: Shutterstock

Livsmedelsmyndigheter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har ihop lämnat in ett önskemål till Efsa, den europeiska livsmedelsmyndigheten, om ett gemensamt europeiskt värde för hur mycket tillsatt socker det maximalt ska få finnas i hälsosam kost.

Och Efsa har lyssnat. Nu ska man göra en ny vetenskaplig granskning om hur socker påverkar hälsan.

Läs även: Så mycket socker dricker vi – varje vecka

Myndighetens senaste granskning gjordes 2010, och då blev bedömningen att det inte fanns tillräcklig vetenskaplig grund för att sätta ett gränsvärde. Sedan dess har mycket mer forskning kring socker, fetma och diabetes typ 2 gjorts.

Annons

Lä även: 7 tecken på att du äter för mycket socker

Nordiska näringsrekommendationer, som svenska kostråd bygger på, har ett värde för tillsatt socker på max 10 procent av energin i maten.

– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att Efsa lyssnat på våra önskemål, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Läs Livsmedelverkets råd kring sockerkonsumtion här.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Av: Mikaela Alex/MåBra

Annons