Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

ELLE mat och vin djupdyker i den nya öltrenden

14 apr, 2023
AvEva Boholm
ELLE mat och vin djupdyker i den nya öltrenden
Vad sägs om en milkshake-öl? Eller en med smak av sockervadd eller kladdkaka? Vi dricker mer öl idag än någonsin – och vi blir allt mer kräsna och ställer krav på hantverket. ELLE mat & vin skummar runt i den nya gourmettrenden med öl.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Frida Lunds vintips - tips för nybörjarenBrand logo
Frida Lunds vintips - tips för nybörjaren

Det bubblar och jäser på ölfronten som aldrig förr. Det svenska ölutbudet har aldrig varit större och vi är allt fler som upptäcker ölets bredd och mångfald. I Sverige har vi dessutom inte särskilt lång bryggerihistorik vilket gör att vi inte är speciellt traditionella utan snabbt hoppar på roliga trender och inte har någon mall för hur öl ”ska smaka”. Det har tydligt visat sig i de senaste årens boom med hantverksöl, där små lokala bryggerier utvecklat en rad nya öl med roliga smaker och personlig touch, och gastrobryggerier där man tar det ytterligare ett steg – och erbjuder rätter som matchas till den öl som byggs på plats på ett smaksäkert och innovativt sätt.

Öl- och dryckesexperten Sanna Lindberg.
Öl- och dryckesexperten Sanna Lindberg.

Ölexperten Sanna Lindberg välkomnar den nya dryckestrenden – som hon kallar för den nya ölkulturen, vilket också blev namnet på boken hon precis släppt. Men hon har skrivit om öl länge – de senaste 12 åren i Dagens Nyheter, dessutom tipsar hon regelbundet om öl i tv.

Annons

– Sakta men säkert börjar vi förstå att öl är så mycket mer än bara ”en stor stark” som man slentrianmässigt beställde vid bardisken tidigare. Öl är fint och folkligt på samma gång, det kan vara något man diskuterar och analyserar, men samtidigt lättsamt kan njuta av.

Men vad handlar den nya öltrenden om?

– I takt med att hantverksbryggerierna poppat upp som svampar har vi fått en enorm mångfald i ölutbudet. Öl skiljer sig från andra drycker genom sin process där råvaror, utrustning och bryggare är tre lika viktiga komponenter som tillsammans skapar en unik produkt – byts något ut blir ölet inte detsamma. Öl kan smaka på många olika sätt och se så olika ut. Det lockar inte bara den gamla ölpubliken, utan också en helt ny.

Hur har smakerna förändrats på öl?

– Öl i Sverige har länge varit synonymt med ljust lageröl med en besk grund – därmed har publiken också varit begränsat till dem som gillat det. Dagens smakbredd lockar fler – nu när ofta maltkroppen blivit rundare och humlefrukten tydligare går också ipor hem, även hos de som inte är så förtjusta i beska. Är man nybörjade på öl, men gillar vin, brukar ofta suröl vara en väg fram.

Annons

Vad innebär termen hantverksöl?

– Jag använder det som ett samlingsnamn för öl från de mindre bryggerierna, en direkt översättning från engelskans craft beer. I dag präglas ölscenen av de mindre bryggeriernas experimentlusta – att testa både nya och gamla tekniker, vilket ligger till grund för den utveckling vi haft och har. Ipan är ett bra exempel på hur en stil breddats i och med den nya ölktulturen. Men det har också tillkommit helt nya stilar, ofta med olika smaksättningar.

Vad är det som driver den nya utvecklingen?

– I Sverige finns i dag runt 500 hantverksbryggerier som alla drivs av en stark passion och nyfikenhet och som gör öl med en egen prägel. Tillsammans driver de utvecklingen, starkt påhejade av en nyfiken publik.

Hur har våra ölvanor förändrats?

– Förr handlade öl mycket om alkohol och prislapp. Nu är det allt oftare smaken som står i fokus. Min uppfattning är att vi dricker öl oftare och till annat än tidigare, men nödvändigtvis inte lika mycket. Detta är inte minst tack vare all fantastisk öl med lägre eller ingen alkohol.

Allt om hur öl trendar i Sverige hittar du i boken <i>Den nya ölkulturen</i> (Bonnier Fakta).
Allt om hur öl trendar i Sverige hittar du i boken Den nya ölkulturen (Bonnier Fakta).

Ölstilar som trendar just nu

Vad är mest populärt att hälla upp i glaset?

IPA

Indian Pale Ale (IPA) är ständigt aktuell. Ölstilen kännetecknas av att humlen på ett eller annat sätt står i fokus. Ipor finns i dag i många olika stilar och ­alkoholstyrkor.

Annons

Lageröl

Lagerölen har gjort en trend­mässig come back i takt med att också hantverksbryggerierna börjat brygga den. Men nu pratar man inte längre om en stor stark utan om ”hantverkslager” som kan finnas i en rad olika stilar.

Smaksatta öl

Här är det bara fantasin som sätter gränserna för hur bryggarna smaksätter sina öl – det kan vara allt från fruktiga och syrliga öl till mörkt och sött med smak av kanske kladdkaka, smoothies eller sockervadd!

Matcha mat och öl

All mat kan matchas med en öl. Men det finns några riktlinjer att tänka på, enligt Sanna Lindberg.

  • Utgå alltid från smakintensitet på maten och välj ett motsvarande öl. En lätt maträtt till en lättare öl och en smakrik rätt till ett fylligt öl.
  • Hur besk, syrlig, salt, söt och fet är maten? Välj öl därefter!
  • Salt och fet mat: Ju fetare och saltare mat, desto högre beska kan ölet ha. Till exempel suröl och ipa.
  • Syrliga rätter: Ofta är syrliga rätter lite lättare, Undvik därför ett för smakrikt öl. Veteöl och suröl passar väldigt bra.
  • Söt mat: Undvik öl med hög beska och hög alkoholhalt. Kontrastera sötman med ett öl med tydligt rostad karaktär. Till exempel porter och stout.
  • Kryddstark mat: För att inte förstärka kryddhettan bör du välja öl med låg beska och gärna en lägre alkoholhalt. Till exempel veteöl.

Tips: Använd gärna Systembolagets smakcirklar som visar hur fylligt, smakrikt, beskt och sött ölet är.

Foto: Gustaf Waesterberg ur boken Den nya ­ölkulturen (Bonnier Fakta)

Annons