Drottningmoussetårta med vit chokladbotten
18 jul, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Vackert lila drottningmoussetårta görs på en ljuvlig vit chokladbotten och toppas med färska bär. Elegant och god!
Annons
Drottningmoussetårta
Sagolikt god och vacker kaka med vit chokladbotten och bärtopping i fin kombination.
Annons
8 bitar
Tid: 1 timme och 25 minuter + tid i kyl
Du behöver:
Chokladbotten:
100 g vit choklad
100 g smör
½ vaniljstång
2 ägg
¾ dl (75 g) strösocker
¼ tsk salt
2 dl (100 g) mandelmjöl
Bärmousse:
3 gelatinblad
½ vaniljstång
300 g blåbär och hallon
1 ½ dl (150 g) strösocker
1 msk citronsaft
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
Till servering:
200 g färska bär, gärna blåbär, hallon, svarta vinbär och björnbär
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Klä botten på en springform med bakplåtspapper. Hacka chokladen fint. Smält smöret i en liten kastrull, rör ner chokladen och smält samman under omrörning. Låt kallna.
- Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna ur ena halvan. Vispa ägg, socker, vaniljfrön och salt ljust och luftigt med en elvisp. Rör ner chokladmassan i äggsmeten. Vänd ner mandelmjöl och blanda till en jämn smet. Häll den i formen och grädda i 25 minuter i ugnen. Låt svalna och stå kallt över natten.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Skrapa fröna ur ½ vaniljstång. Koka upp bär, socker, citronsaft och vaniljfrön. Låt även själva vaniljstången koka med. Koka i 5–8 minuter.
- Sila bärkoket ner i en skål, genom en finmaskig sil. Spara såväl saften som det du silar bort, släng vaniljstången.
- Krama vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem i den varma bärssaften. Låt svalna till fingertemperatur, det tar ca 15 minuter.
- Vispa upp grädden och blanda med crème fraiche. Vänd försiktigt ihop gräddblandningen med den avsvalnade saften. Vänd ner lite i taget tills moussen får en jämn, lila färg.
- Lossa chokladkakan från formen. Rengör ringen och sätt plastfolie kring kanten. Lägg tillbaka kakan. Fördela bärresterna från silen i ett tunt lager över kakbottnen. Fördela moussen ovanpå och låt stelna i kylen i minst 6 timmar.
- Lossa försiktigt moussekakan ur formen. Lägg upp på ett fat och garnera med färska bär.
Foto: Betina Hastoft
Annons