Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Drottning­­­moussetårta med vit chokladbotten

18 jul, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på drottningmoussetårta
Vackert lila drottningmoussetårta görs på en ljuvlig vit chokladbotten och toppas med färska bär. Elegant och god!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtanBrand logo
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtan

Drottning­­­moussetårta

Sagolikt god och vacker kaka med vit chokladbotten och bärtopping i fin kombination.

Drottningmoussetårta med bärtopping
190726BETINA HASTOFT
Annons

8 bitar

Tid: 1 timme och 25 minuter + tid i kyl

Du behöver:

Chokladbotten:

100 g vit choklad
100 g smör
½ vaniljstång
2 ägg
¾ dl (75 g) strösocker
¼ tsk salt
2 dl (100 g) mandelmjöl

Bärmousse:

3 gelatinblad
½ vaniljstång
300 g blåbär och hallon
1 ½ dl (150 g) strösocker
1 msk citronsaft
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche

Till servering:

200 g färska bär, gärna blåbär, hallon, svarta vinbär och björnbär

Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Klä botten på en springform med bakplåtspapper. Hacka chokladen fint. Smält smöret i en liten kastrull, rör ner chokladen och smält samman under omrörning. Låt kallna.
  2. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna ur ena halvan. Vispa ägg, socker, vaniljfrön och salt ljust och luftigt med en elvisp. Rör ner choklad­massan i ägg­smeten. Vänd ner mandelmjöl och blanda till en jämn smet. Häll den i formen och grädda i 25 minuter i ugnen. Låt svalna och stå kallt över natten.
  3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Skrapa fröna ur ½ vaniljstång. Koka upp bär, socker, citronsaft och vanilj­­frön. Låt även själva vaniljstången koka med. Koka i 5–8 minuter.
  4. Sila bärkoket ner i en skål, genom en fin­maskig sil. Spara såväl saften som det du silar bort, släng vaniljstången.
  5. Krama vattnet ur gelatin­bladen och lös upp dem i den varma bärssaften. Låt svalna till fingertemperatur, det tar ca 15 minuter.
  6. Vispa upp grädden och blanda med crème fraiche. Vänd försiktigt ihop gräddblandningen med den avsvalnade saften. Vänd ner lite i taget tills moussen får en jämn, lila färg.
  7. Lossa chokladkakan från formen. Rengör ringen och sätt plastfolie kring kanten. Lägg tillbaka kakan. Fördela bärresterna från silen i ett tunt lager över kakbottnen. Fördela moussen ovanpå och låt stelna i kylen i minst 6 timmar.
  8. Lossa försiktigt moussekakan ur formen. Lägg upp på ett fat och garnera med färska bär.

Foto: Betina Hastoft

Annons