Donuts med karamellglasyr, snickers och salta jordnötter
Här behövs två donutsformar och en spritspåse med rund tyll.
12 donuts
Du behöver:
4 dl (250 g) vetemjöl
1 ½ dl (150 g) ljust rörsocker
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
50 g smör
1 ½ dl standardmjölk
2 ägg
75 g vit choklad
Smakneutral olja till formarna
Karamellglasyr:
350 g karamellchoklad
2 dl vispgrädde
1 knivsudd flingsalt
Garnering:
2 Snickers
25 g salta jordnötter
Ätligt guldströssel
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke.
- Smält smör i en kastrull utan att det tar färg. Rör ner smöret i mjölblandningen tillsammans med mjölk och ägg. Hacka chokladen fint och vänd ner i smeten.
- Pensla 2 donutsfomar (med sex hål i varje) med lite olja. Fyll en spritspåse med smet och spritsa ner i formarna med en rund tyll, tills hålen är halvt fyllda. Grädda i ugnen i 12 minuter, tills gyllene och genom-bakade. Tippa donutsen ur formarna och låt svalna på ett ugnsgaller.
- Hacka chokladen till glasyren och lägg i en bunke. Värm upp grädden till lite under kokpunkten. Häll den varma grädden över chokladen, tillsätt salt och rör ihop med en slickepott.
- Låt karamellglasyren sätta sig, det tar någon minut, och doppa sedan donuts i glasyren. Garnera med Snickers skuren i skivor, grovt hackade nötter och guldströssel. Servera genast eller senare samma dag.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft