Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Dessertvin och vin till efterrätt – de bästa kombinationerna

11 dec, 2020 
Dessertvin och vin som passar till efterrätt
Sugen på ett glas vin till efterrätten? ELLE Mat & Vin tipsar om de bästa kombinationerna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
9 goda och lyxiga efterrätter till julbordetBrand logo
9 goda och lyxiga efterrätter till julbordet

Att hitta ett passande vin till desserten kan kännas både svårt och krångligt, men det finns smarta knep som gör processen betydligt enklare. Vi har samlat några tips som är bra att ha i åtanke till nästa gång du letar efter gott vin till din efterrätt.

Bra att veta när du väljer vin till efterrätt

När du letar efter vin till efterrätten är det bra att komma ihåg en grundregel – vinet ska alltid vara sötare än själva efterrätten. Annars är det lätt hänt att drycken känns bitter och syrlig, vilket försämrar smakupplevelsen. Här är dessertvin, precis som namnet avslöjar, många gånger ett bra alternativ då det ofta är av väldigt söt karaktär och kompletterar desserten väl.

Sött möter sött

Om du är sugen på en söt frukt- eller bärpaj, med exempelvis jordgubb eller hallon, är det gott med ett sött vitt vin. Om du serverar pajen med en klick glass får vinet gärna vara lite kolsyrat. Bubblorna gifter sig nämligen väl med det kalla från glassen och sprider fler aromer som i sin tur hjälper till att maxa smakupplevelsen.

Sötstarkt möter bittra smaker

Recept på karamellsnittar med choklad
Det finns många viner som passar bra till chokladefterrätter, som dessa karamellsnittar med choklad. Foto: Betina Hastoft.

Chokladefterrätter är svårtoppade och det finns flera viner som passar bra med just choklad. För en efterrätt innehållande mörk choklad som kanske drar lite åt det bittra hållet lämpar sig ett sött starkvin alldeles utmärkt. Vinet har många gånger en lite bränd smak med knäckiga aromer som chokladen gillar. Tänk på att ju ljusare choklad du har i efterrätten, desto ljusare och inte minst lättare vin lämpar sig till.

Annons

Knäck möter nötigt

Sugen på en nötig efterrätt? Nötiga desserter älskar ett knäckigt starkvin, exempelvis moscatel de setúbal eller madeira. Om din efterrätt innehåller mandel kan ett sött vitt vin, exempelvis från Sauternes, passa extra bra. Även kakor, pajer och andra bakade efterrätter fungerar med ett vitt sött vin alternativt ett sött starkvin utan de brända inslagen.

Alkoholfritt till efterrätten

Till efterrätter finns det en hel uppsjö av goda alkoholfria alternativ. En god äppelmust eller en alkoholfri cider med fruktiga smaker är att rekommendera. Flera av dryckerna är väldigt söta, vilket passar perfekt om du är sugen på en minst lika söt dessert. Ett säkert kort är självklart kaffet som gifter sig väl med choklad då det finns liknande aromer i båda.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Drömdesserter med champagne, prosecco och cava

Festlig äppeltarte med kanel, glass och lönnsirap

Äppelpizza med salt kolasås och vaniljglassFå det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons