Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Därför smakar maten bättre när du druckit alkohol

08 jul, 2016 
AvJoel Linde
Sugen på hamburgare när du druckit alkohol?
Du har förmodligen stått där efter krogen, i kön på hamburger-haket (eller valfri annan snabbmatsrestaurang) och dreglat över det fettfyllda paket som snart kommer ligga i din hand. Men varför smakar mat så mycket bättre när vi druckit alkohol? Vi tog reda på svaret.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Flera olika studier pekar på att det finns någon form av ”fyllekäk”-fenomen, som innebär att vi gärna trycker i oss kopiösa mängder mat efter att vi druckit alkohol. Kroppen kompenserar inte för den energi som alkoholen ger, utan vi blir i stället sugna på att äta ännu mer efter att vi druckit måttliga mängder alkohol. Däremot har det varit svårare att peka på exakt varför det är så.

Men världen vill naturligtvis veta, så forskarna har fortsatt att söka svaret.

Vissa studier pekar på att maten faktiskt inte smakar godare efter att vi druckit alkohol. Däremot kan alkoholen reducera det hormon och de proteiner som håller nere hungern. Man kan alltså säga att alkoholen knuffar undan dem som försöker göra så att vi inte ska bli så himla hungriga.

Samtidigt kan alkoholen öka mängden motsvarande hormon och proteiner som gör att vi känner oss mer sugna på att äta. Så där har vi delar av svaret.

Annons

Morfinliknande kickar

Ett annat fynd forskarna gjorde var att alkoholen tycks ha en effekt på kroppens opioider, alltså de substanser som kan ge oss naturliga, morfinliknande kickar. De reglerar till exempel smärta, belöning och beroende, och när vi dricker alkohol verkar det som att vi får fler av de opioider som reglerar belöningen för att äta välsmakande mat.

Det verkar alltså inte som att maten faktiskt smakar bättre, utan snarare att vi mår extra bra av att äta efter att vi druckit alkohol. Vi får liksom en extra kemisk belöning av kroppen när vi först har hinkat i oss alkohol och sedan lägger ett lock av god mat ovanpå.

Dessa studier är dock inte helt vattentäta. De har utförts på relativt små testgrupper, och de är svåra att pröva genom att utföra exakt samma studier igen. De är mer att betrakta som rimliga teorier, och nu kan du åtminstone briljera med kunskap om den forskning som faktiskt finns på området.

Läs också: 5 livsmedel som botar bakfyllan – på riktigt

Ägg och bacon kan hjälpa till att bota bakfyllan. Foto: Shutterstock
Ägg och bacon kan hjälpa till att bota bakfyllan. Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons