Därför blir vi snälla av pepparkakor

Därför blir vi snälla av pepparkakor

Ta en pepparkaka till! Forskarna har nämligen lagt fram vetenskapliga bevis på att vi blir "snälla" av pepparkakor. Hemligheten enligt flera studier är fyra superkryddor.
09 december, 2015
Glada och snälla pepparkaksgubbar.

Glada och snälla pepparkaksgubbar.

Superkryddor

Kanel och kardemumma har oerhört goda effekter på matsmältningen, ingefära sätter fart på tröga magar och kryddnejlika verkar smärtlindrande. Kardemummans eteriska olja kan även motverka gaser och ingefärans rot stimulerar nedbrytningen av stärkelse – vilket lindrar magknip, sura uppstötningar och illamående.

Dessutom sägs både kanel och kryddnejlika kunna läka och hämma magsår. Och när magen mår bra, mår kroppen bra.

Sura gubbar

Det traditionella uttrycket att man blir ”snäll av pepparkakor” tros ha sitt ursprung långt tillbaka i tiden då äldre tidningsläsande gubbar låg på kökssoffan hela dagarna och var ilskna.

– De hötte med näven åt förbipasserande ynglingar, spottade snus på omkringstrykande hundar och skällde upp fruar så lösgommarna klapprade. Deras känsloläge berodde helt enkelt på att de var förstoppade. Anledningen till den tröga magen var förstås allt stillaliggande i soffan och frånvaron av fibrer i det nya moderna frukostbrödet – rostfranskan, skriver journalisten Lotta Norberg, som publicerat en text om pepparkakans gåta på sin blogg Lottas Livslust.

Men kring juletid bakades det mycket pepparkakor som visade sig ha en laxerande effekt på de ilskna herrarna. När de åt av de bruna kakorna botades deras magbesvär och de blev snälla och glada.

Så för hälsans (och julfridens) skull – ät och bjud på en pepparkaka till!

Läs även: 9 tips för att komma i julstämning

Av: Margaretha Malmgren/Allas