Culottestek med bakad potatis och paprikaröra
Redo för en klassisk lördagsmiddag med stek, potatis och grönt?
4 portioner
Du behöver:
1 kg culottestek
1 msk olivolja, till stekning
1 ½ msk flingsalt
800 g potatis
2 msk olivolja
5 stjälkar rosmarin
10 stjälkar timjan
Fransk sallad med valnötter:
100 g blandad grön sallad
2 schalottenlökar
1 tsk dijonsenap med honung
2 msk sherry- eller champagnevinäger
3 msk olivoljasalt och peppar
50 g valnötter
Paprikaröra:
2 röda paprikor
50 g mandel
1 vitlöksklyfta
50 g soltorkade tomater i olja
1 tsk tomatpuré
1 näve persilja
½ dl vatten
½ tsk stark chilisås
Salt och peppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225°. Skär paprika på mitten på längden, ta ur kärnhuset och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 20 minuter tills de är mjuka och har en mörk yta. Låt svalna, dra loss skalet.
- Mixa mandlarna till grovt mandelmjöl i en minihackare eller matberedare. Tillsätt de bakade paprikorna, vitlök, soltorkade tomater, tomatpuré, persilja och vatten och blanda allt till en tjock röra. Krydda med chilisås, salt och peppar.
- Vrid ner ugnen till 175°. Putsa culotten och klappa den torr. Hetta upp en panna med olja och bryn den väl på båda sidor. Ta steken ur pannan och krydda den med 1 msk salt.
- Skrubba potatisen, skär i klyftor och fördela i en stor ugnsform. Vänd dem i olja. Finhacka örterna, strö hälften av dem över potatisen, och krydda med ½ msk salt.
- Lägg culottesteken ovanpå potatisen i formen och strö resten av örterna över steken. Tillaga allt i ugnen i cirka 45 minuter, tills potatisen är mjuk och culottesteken har en innertemperatur på 56° (använd stektermometer). Låt steken vila på en skärbräda i 10 minuter innan du skär upp den.
- Skölj salladen. Skala schalottenlök och skär den i tunna skivor. Rör ihop senap, vinäger och olja och smaksätt med salt och peppar. Vänd sallad och schalottenlök tillsammans med dressingen och servera i en skål. Toppa salladen med valnötter. Servera allt tillsammans.
Recept: Mai Knauer, Camilla Biesbjerg Markussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft