Côte de boeuf med pommes och kall bearnaise

Recept på côte de boeuf med pommes och kall bearnaise

Betina Hastoft
Côte de buf är entrecôte på ben som först bryns i smör för en fin stekyta och sen tillagas den till perfektion i ugnen. Smakar som bäst med krispiga pommes och kall bearnaise.
17 maj, 2021
1:18

Efter reklamen: 3 frågor och svar om naturvin

(1:18)

Côte de boeuf med pommes och kall bearnaise

Côte de boeuf är en härlig styckdetalj – perfekt på grillen eller helstekt i ugnen. Använder du entrecôte utan ben i stället väger bitarna mindre.

Laga côte de boeuf med pommes och kall bearnaise
Betina Hastoft

6 portioner

Du behöver:

3 côte de boeuf à ca 500 g per bit
Salt och peppar
12 vitlöksklyftor
2 citroner
60 g smör
1 msk olivolja
1 knippe rosmarin eller timjan

Pommes:

1 ½ kg bakpotatisar
4 msk olivolja
1 tsk chiliflingor
1 knippe timjan
½ dl flingsalt

Kall bearnaisesås:

1 bananschalottenlök
1 näve färsk dragon
2 ½ dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap1
½ tsk vitvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar

Sommarsallad:

500 g jordgubbar
6 tomater
1–2 gurkor
2 msk hallonvinäger
1 schalottenlök
½–1 dl olivolja
Salt och svartpeppar
150 g vitost, gärna feta
40 g pistaschnötter
Färsk basilika

Gör så här:

  1. Ta ut köttet från kylen 1–2 timmar före tillagning. Salta köttet runt om och låt vila i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200°. Skala vitlöksklyftorn och halvera dem. Skär skalet från citronen i långa strimlor med potatisskalare. Peppra köttet och bryn det i smör och olja i stekpanna på alla sidor. Lägg köttet i en ugnsfast form och fördela resten av smöret, citronskal, halverade vitlöksklyftor samt hela kvistar av rosmarin och timjan över köttet. Sätt i en stektermometer i köttet och stek i ugnen tills köttet når 56° innertemperatur. Tillaga köttet på indirekt värme, ca 120°. Ta från värmen, låt vila i 15 minuter innan du skär upp.
  2. Sänk ugnen till 120° varmluft. Skrubba potatisen, skär i tjocka stavar. Skölj i kallt vatten, tills vattnet är helt klart. Koka potatisstängerna i 5 minuter. Häll av vattnet och låt dem ånga av.
  3. Vänd i en skål med olja, chiliflingor, 3 msk hackad timjan och salt. Fördela på två ugnsplåtar och stek gyllene i ugnen i 20–30 minuter. Vänd ett par gånger under tillagningen.
  4. Skala löken till bearnaisekrämen. Hacka lök och dragon fint. Rör ihop crème fraiche, dijon, vinäger, lök och dragon, Smaka av med salt och peppar. Låt bearnaisekrämen stå och dra i kylen fram till servering. Toppa den då med lite extra repad dragon.
  5. Skölj jordgubbar, tomater och gurka. Skär tomaterna i klyftor. Halvera gurkan och skiva den. Mixa eller mosa 3 jordgubbar och blanda i en skål med hallonvinäger och 1 msk riven schalottenlök. Tillsätt oljan droppvis under vispning så du får en tjock dressing. Smaka av med salt och peppar.
  6. Dela jordgubbarna i kvartar och skiva resten av löken. Fördela tomater, gurka och jordgubbar på ett fat. Strö schalottenlök, smulad feta, pistaschnötter och basilika över. Ringla över dressing.
  7. Servera köttet med pommes, sallad och sås.

Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft

Missa inte

6 vanliga misstag när du marinerar kött

En bra marinad gör köttet både saftigare och godare.

6 helstekta favoriter som ger mat till många

Enkelt sätt att laga mat till många gäster.

Entrecôte med smashad potatis och kall bearnaisesås

Tallriksmodellen deluxe!