Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Côte de boeuf med pommes och kall bearnaise

17 maj, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på côte de boeuf med pommes och kall bearnaise
Côte de buf är entrecôte på ben som först bryns i smör för en fin stekyta och sen tillagas den till perfektion i ugnen. Smakar som bäst med krispiga pommes och kall bearnaise.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 frågor och svar om naturvinBrand logo
3 frågor och svar om naturvin

Côte de boeuf med pommes och kall bearnaise

Côte de boeuf är en härlig styckdetalj – perfekt på grillen eller helstekt i ugnen. Använder du entrecôte utan ben i stället väger bitarna mindre.

Laga côte de boeuf med pommes och kall bearnaise

6 portioner

Annons

Du behöver:

3 côte de boeuf à ca 500 g per bit
Salt och peppar
12 vitlöksklyftor
2 citroner
60 g smör
1 msk olivolja
1 knippe rosmarin eller timjan

Pommes:

1 ½ kg bakpotatisar
4 msk olivolja
1 tsk chiliflingor
1 knippe timjan
½ dl flingsalt

Kall bearnaisesås:

1 bananschalottenlök
1 näve färsk dragon
2 ½ dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap1
½ tsk vitvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar

Sommarsallad:

500 g jordgubbar
6 tomater
1–2 gurkor
2 msk hallonvinäger
1 schalottenlök
½–1 dl olivolja
Salt och svartpeppar
150 g vitost, gärna feta
40 g pistaschnötter
Färsk basilika

Gör så här:

  1. Ta ut köttet från kylen 1–2 timmar före tillagning. Salta köttet runt om och låt vila i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200°. Skala vitlöksklyftorn och halvera dem. Skär skalet från citronen i långa strimlor med potatisskalare. Peppra köttet och bryn det i smör och olja i stekpanna på alla sidor. Lägg köttet i en ugnsfast form och fördela resten av smöret, citronskal, halverade vitlöksklyftor samt hela kvistar av rosmarin och timjan över köttet. Sätt i en stektermometer i köttet och stek i ugnen tills köttet når 56° innertemperatur. Tillaga köttet på indirekt värme, ca 120°. Ta från värmen, låt vila i 15 minuter innan du skär upp.
  2. Sänk ugnen till 120° varmluft. Skrubba potatisen, skär i tjocka stavar. Skölj i kallt vatten, tills vattnet är helt klart. Koka potatisstängerna i 5 minuter. Häll av vattnet och låt dem ånga av.
  3. Vänd i en skål med olja, chiliflingor, 3 msk hackad timjan och salt. Fördela på två ugnsplåtar och stek gyllene i ugnen i 20–30 minuter. Vänd ett par gånger under tillagningen.
  4. Skala löken till bearnaisekrämen. Hacka lök och dragon fint. Rör ihop crème fraiche, dijon, vinäger, lök och dragon, Smaka av med salt och peppar. Låt bearnaisekrämen stå och dra i kylen fram till servering. Toppa den då med lite extra repad dragon.
  5. Skölj jordgubbar, tomater och gurka. Skär tomaterna i klyftor. Halvera gurkan och skiva den. Mixa eller mosa 3 jordgubbar och blanda i en skål med hallonvinäger och 1 msk riven schalottenlök. Tillsätt oljan droppvis under vispning så du får en tjock dressing. Smaka av med salt och peppar.
  6. Dela jordgubbarna i kvartar och skiva resten av löken. Fördela tomater, gurka och jordgubbar på ett fat. Strö schalottenlök, smulad feta, pistaschnötter och basilika över. Ringla över dressing.
  7. Servera köttet med pommes, sallad och sås.

Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons