Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Midsommarmat Midsommardrinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Clam chowder med grillat vitlöksbröd

04 jul, 2025
AvElisabeth Johansson
Recept på clam chowder med grillat vitlöksbröd
Susanna Blåvarg
Clam chowder är en amerikansk musselsoppa som matskribenten Elisabeth Johansson väljer att servera med ett grillat vitlöksbröd – mums!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kaprisBrand logo
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris

Clam chowder med grillat vitlöksbröd

Eftersom musslor är populärt i området så blev det självklart en clam chowder för Elisabeth Johansson under sitt besök i Yellowstone. Lägg eventuellt till majskorn och rivet citronskal.

Clam chowder med grillat vitlöksbröd
Susanna Blåvarg
Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

1/2 kg musslor, vongole eller hjärtmusslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 ½ dl vispgrädde
4 potatisar, kokta
150 g sockerärtor
4 stjälkar blekselleri
100 g skivat rimmat fläsk eller bacon
Salt och svartpeppar
2 msk grovhackad persilja

Grillat vitlöksbröd:

4 tjocka skivor surdegsbröd
2 vitlöksklyftor
60 g smör

Gör så här:

  1. Tvätta musslorna och skrubba dem rena, kasta bort trasiga och öppna musslor.
  2. Hacka löken och vitlöken och fräs i oljan i en stor gryta. Häll på 5 dl vatten och vitt vin.
  3. Koka upp vätskan. Lägg i mus­slorna och sätt på ett lock och koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Sila av buljongen och spara den, häll tillbaka buljongen i grytan.
  4. Häll i grädden och låt koka upp. Tärna potatisen och lägg ner tärningarna i grytan. Lägg i sockerärtorna. Skiva sellerin och lägg i. Skiva fläsket eller baconen och rör ner. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna i grytan. Strö över hackad persilja.
  5. Skär upp brödet i grova skivor. Grilla på båda sidorna. Hacka vitlöken fint och blanda med smöret. Bred vitlökssmör på brödskivorna.
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

Foto: Susanna Blåvarg

Annons