Clam chowder med grillat vitlöksbröd
04 jul, 2025
AvElisabeth Johansson
Clam chowder är en amerikansk musselsoppa som matskribenten Elisabeth Johansson väljer att servera med ett grillat vitlöksbröd – mums!
Annons
Clam chowder med grillat vitlöksbröd
Eftersom musslor är populärt i området så blev det självklart en clam chowder för Elisabeth Johansson under sitt besök i Yellowstone. Lägg eventuellt till majskorn och rivet citronskal.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1/2 kg musslor, vongole eller hjärtmusslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 ½ dl vispgrädde
4 potatisar, kokta
150 g sockerärtor
4 stjälkar blekselleri
100 g skivat rimmat fläsk eller bacon
Salt och svartpeppar
2 msk grovhackad persilja
Grillat vitlöksbröd:
4 tjocka skivor surdegsbröd
2 vitlöksklyftor
60 g smör
Gör så här:
- Tvätta musslorna och skrubba dem rena, kasta bort trasiga och öppna musslor.
- Hacka löken och vitlöken och fräs i oljan i en stor gryta. Häll på 5 dl vatten och vitt vin.
- Koka upp vätskan. Lägg i musslorna och sätt på ett lock och koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Sila av buljongen och spara den, häll tillbaka buljongen i grytan.
- Häll i grädden och låt koka upp. Tärna potatisen och lägg ner tärningarna i grytan. Lägg i sockerärtorna. Skiva sellerin och lägg i. Skiva fläsket eller baconen och rör ner. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna i grytan. Strö över hackad persilja.
- Skär upp brödet i grova skivor. Grilla på båda sidorna. Hacka vitlöken fint och blanda med smöret. Bred vitlökssmör på brödskivorna.
Foto: Susanna Blåvarg
Annons