Citron- och vallmokaka med blomsterströssel

Recept på citron- och vallmokaka med blomsterströssel

Peter Kam
Vår citron- och vallmokaka smaksätts med ängsblommor och dekoreras med vackert blomsterströssel. Helt oemotståndlig kan vi lova!
12 juli, 2022
1:01

Efter reklamen: Så gör du en sötsur Silver fizz

(1:01)

Slå på ljud

Citron- och vallmokaka med blomsterströssel

Låt ängsblommor smaksätta kakan: vallmofrön i smeten och blomsterströssel på toppen.

Bjud på en citron- och vallmokaka med blomsterströssel
Peter Kam

8 portioner

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör
2 dl (180 g) strösocker
3 ägg
2 ¾ (170 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ekologiska lime
3 msk vallmofrön
1 dl vispgrädde

Glasyr:

4 dl (250 g) florsocker
2 msk vatten

Garnering:

Torkat blomsterströssel

Grillad(!) citronkaka med sommarbär och grädde

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Vispa smör och socker luftigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop smeten.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop.
  3. Skölj limefrukterna och riv skalen fint. Vänd ner limezest, -saft, vallmofrön och grädde i smeten.
  4. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda i ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan svalna helt i formen ovanpå ett ugnsgaller.
  5. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Fördela över kakan och garnera gärna med ätliga blommor eller hackade pistagenötter.

Whiskey & yoghurtglass – så gör du lyxigaste pinnglassen i sommar

Se klippet här!

Foto: Peter Kam