Grillad citronkaka med sommarbär och grädde

Recept på grillad citronkaka med sommarbär och grädde

Peter Kam
Den här efterrätten har allt – den är söt, lite syrlig och en ton av lakrits. Det bästa är att denna citronkaka läggs på grillen för att sedan serveras med sommarbär och grädde.
02 juli, 2021
0:44

Efter reklamen: Så gör du den uppfriskande drinken Sommar sour

(0:44)

Grillad citronkaka med sommarbär och grädde

Perfekt avslut på middagen när grillen fortfarande är varm.

Så grillar du en citronkaka med sommarbär och grädde
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

75 g smör
2 ägg
1 ½ dl (170 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ekologisk citron, skalet
1 tsk lakritspulver
1 dl mjölk gräddkräm
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk florsocker

Till servering:
75 g hallon
75 g björnbär
75 g röda vinbär

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Tillsätt smöret och vispa igen. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten och vänd ihop den. Riv citronskal fint och vänd ner i smeten med lakritspulver och mjölk.
  2. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen. Baka kakan långt ner i ugnen i ca 45–50 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. Skär kakan i tjocka skivor. Grilla försiktigt skivorna i 3 minuter på varje sida.
  3. Vispa grädden fluffig i en bunke. Vänd ner crème fraiche och florsocker. Skölj bären och servera kakan med kräm och bär.

Recept: Line Heidi Nielsen, Linn Grubbström Foto: Peter Kam, Betina Hastoft

Missa inte

6 fräscha recept med citron

Allt blir lite bättre med citron!

Marinerad citrus med grädde, glass och maräng

Fruktsallad i lite annorlunda tappning.

4 härliga cocktails med citrus

Låt citrusen stå i centrum!