Grillad citronkaka med sommarbär och grädde
Perfekt avslut på middagen när grillen fortfarande är varm.
4 portioner
Du behöver:
75 g smör
2 ägg
1 ½ dl (170 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ekologisk citron, skalet
1 tsk lakritspulver
1 dl mjölk gräddkräm
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk florsocker
Till servering:
75 g hallon
75 g björnbär
75 g röda vinbär
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Tillsätt smöret och vispa igen. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten och vänd ihop den. Riv citronskal fint och vänd ner i smeten med lakritspulver och mjölk.
- Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen. Baka kakan långt ner i ugnen i ca 45–50 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. Skär kakan i tjocka skivor. Grilla försiktigt skivorna i 3 minuter på varje sida.
- Vispa grädden fluffig i en bunke. Vänd ner crème fraiche och florsocker. Skölj bären och servera kakan med kräm och bär.
Recept: Line Heidi Nielsen, Linn Grubbström Foto: Peter Kam, Betina Hastoft