Grillad citronkaka med sommarbär och grädde

Recept på grillad citronkaka med sommarbär och grädde

Peter Kam
Den här efterrätten har allt – den är söt, lite syrlig och en ton av lakrits. Det bästa är att denna citronkaka läggs på grillen för att sedan serveras med sommarbär och grädde.
02 juli, 2021
Så gör du den uppfriskande drinken Sommar sour
0:44

Efter reklamen: Så gör du den uppfriskande drinken Sommar sour

(0:44)

Slå på ljud

Grillad citronkaka med sommarbär och grädde

Perfekt avslut på middagen när grillen fortfarande är varm.

Så grillar du en citronkaka med sommarbär och grädde
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

75 g smör
2 ägg
1 ½ dl (170 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ekologisk citron, skalet
1 tsk lakritspulver
1 dl mjölk gräddkräm
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk florsocker

Till servering:
75 g hallon
75 g björnbär
75 g röda vinbär

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Tillsätt smöret och vispa igen. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten och vänd ihop den. Riv citronskal fint och vänd ner i smeten med lakritspulver och mjölk.
  2. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen. Baka kakan långt ner i ugnen i ca 45–50 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. Skär kakan i tjocka skivor. Grilla försiktigt skivorna i 3 minuter på varje sida.
  3. Vispa grädden fluffig i en bunke. Vänd ner crème fraiche och florsocker. Skölj bären och servera kakan med kräm och bär.

Recept: Line Heidi Nielsen, Linn Grubbström Foto: Peter Kam, Betina Hastoft