Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Chokladtårta med vit-, mjölk- och mörk chokladtopping

25 aug, 2023 
AvTimm Vladimir
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på chokladtårta med vit-, mjölk- och mörk chokladtopping
Årets mesta och bästa tårta hittar du här – chokladtårta med vit-, mjölk- och mörk chokladtopping.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Chokladtårta med vit-, mjölk- och mörk chokladtopping

Choklad i botten, i fyllningen och på toppen – det kan inte bli bättre!

Årets läckraste tårta är denna chokladtårta med vit-, mjölk- och mörk chokladtopping

8 bitar

Annons

Du behöver:

Botten:

180 g havrekex
10 g (1 dl) cornflakes
10 g (knappt 2 msk) kakao
¼ tsk salt
90 g smör chokladganache
250 g mjölkchoklad
1 ¼ dl vispgrädde
30 g glukossirap
¼ tsk salt

Vit-, mjölk- och mörk chokladsmörkräm:

100 g mjukt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 g vit choklad
50 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
1 msk rent kakao pulver

Gör så här:

  1. Botten: Mixa kexen till fina smulor och grovhacka cornflakesen. Blanda kex, cornflakes, kakao och salt i en skål. Smält smöret i en kastrull och blanda det med kexblandningen.
  2. Tryck ut smuldegen i botten och upp på sidorna i en pajform med löstagbar botten, och tryck till degen ordentligt med fingrarna. Låt tårtan stå i kylen i 1 timme.
  3. Chokladganache: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Häll grädden i en liten kastrull och värm grädden tillsammans med glukossirap och salt till kokpunkten. Häll den varma grädden över chokladen i skålen och rör runt i cirkelrörelser tills chokladen smälter och blir blank. Häll ganachen i formen och låt den stå i kylen i minst 3 timmar.
  4. Chokladsmörkräm: Vispa smöret luftigt i en skål med en elvisp i 2 minuter. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ytterligare 2 minuter.
  5. Dela smörkrämen i 3 skålar. Hacka vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad separat och smält de 3 sorterna choklad i varsin skål över vattenbad. Vispa ner en chokladsort i vardera skål smörkräm. Rör även ner kakao i den mörkaste smörkrämen för att göra den extra mörk.
  6. Lägg de olika smörkrämerna i varsin spritspåse med stjärntyll och garnera tårtan med små toppar.

Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft, Stine Christiansen

Annons