Chokladrutor med lakritskola, flingsalt och pistagenötter

Chokladrutor med lakritskola, flingsalt och pistagenötter.

Sugen på en extra smaskig dessert? Missa då inte detta underbara recept på en härlig brownie med lakritskola, flingsalt och pistagenötter. Servera gärna med en klick grädde.
22 november, 2017

Ca 8–10 bufféportioner

Tid: 45 minuter

Chokladbotten:

250 g smör

250 g mörk choklad

250 g florsocker

3 cl kall espresso

4 ägg, separerade

4 dl vetemjöl (siktat)

Lakritskola:

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 dl grädde

1 msk lakritspulver

50 g choklad, 70 % kakaohalt (finhackad)

30 g smör

Till garnering:

flingsalt

laktritsgranulat

1/2 dl hackade pistaschnötter

Gör så här, chokladbotten:

Smält smör, choklad och florsocker. Häll i espresson. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa i gulorna, en i taget, i chokladsmeten. Sikta därefter ner vetemjölet. Vänd sist ner vitorna. Häll smeten i bakplåtspappersklädd form cirka 30 x 30 cm. Grädda på 175° i cirka 13 minuter.

Gör så här, lakritskola:

Blanda socker, sirap, grädde och lakritspulver. Låt koka upp, sjud i cirka 10 minuter under omrörning. Lägg i chokladen och smöret, rör tills det smält till en blank, fin smet. Häll smeten över den avsvalnade chokladbottnen. Toppa med flingsalt, hackade pistaschnötter och lakritsgranulat. Låt stelna och skär sedan rutor. Det blir snyggast rutor om man doppar kniven i hett vatten och torkar av den mellan varje snitt.

Chokladrutor med lakritskola, flingsalt och pistagenötter.

Chokladrutor med lakritskola, flingsalt och pistagenötter.

Chokladrutor med lakritskola, flingsalt och pistagenötter.

Recept: Daniel Hartley och Samantha Hartley/Zetas Trädgårdskafé
Styling: Isabelle Olander
Foto: Hanna Björkstedt