Chokladrulltårta med Baileyskräm
Chokladrulltårta med Baileys
Rulltårtan fylls med en len Baileyskräm med mjölkchoklad.
12 bitar
Du behöver:
2 gelatinblad
125 g mjölkchoklad
4 dl vispgrädde
1 dl Baileyslikör
Chokladbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Garnering:
Florsocker
Oxalis
Steg 1
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Hacka chokladen och lägg i en skål. Värm upp grädde och Baileys i en kastrull utan att det börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma krämen under omrörning. Täck över skålen och låt vila i kylen i minst 6 timmar.
Steg 2
Chokladbotten: Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Smörj pappret med lite smör. Blanda ihop potatismjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vispa ägg och socker poröst. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd ner försiktigt.
Steg 3
Bred ut smeten i långpannan. Grädda genast bottnen mitt i ugnen i 5 minuter. Stjälp upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
Steg 4
Ta bort pappret som kakan gräddats på. Ställ åt sidan och låt svalna.
Steg 5
Ta fram Baileyskrämen och vispa den till ett hårt fluff med elvisp. Bred ut det mesta av krämen på bottnen i ett jämnt lager, spara lite till garnering. Rulla försiktigt ihop botten på längden och låt den ligga hårt inrullad i pappret i kylen i 1 timme.
Steg 6
Fyll en spritspåse med resten av krämen och spritsa toppar på tårtan. Pynta med t ex oxalis. Rulltårtan håller 2–3 dagar i kylskåp.
Foto: Betina Hastoft