Chokladpaj med karamell och flingsalt

Recept på chokladpaj med karamell och flingsalt

Den här chokladpajen tar lite tid att göra men resultatet blir magiskt – kombinationen av sött och salt är oslagbar!
02 mars, 2021

Chokladpaj med karamell och flingsalt

Sött och salt i en härligt oemotståndlig chokladpaj. Det är omöjligt att bara äta en bit!

Så gör du chokladpaj med karamell och flingsalt

10 portioner

Du behöver:

75 g rumsvarmt smör
¾ dl (50 g) florsocker
¼ tsk äkta vaniljpulver
1 knivsudd salt
½ ägg
½ dl (25 g) mandelmjöl
2 dl (125 g) vetemjöl

Chokladfyllning:

150 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
75 g smör
2 ägg
2 äggulor
50 g strösocker
2 msk kakao
¼ tsk salt

Karamell:

75 g smör
1 dl (75 g) farinsocker
125 g kondenserad mjölk

Garnering:

1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda smör, florsocker, vaniljpulver och salt i en bunke. Rör ner ägg och tillsätt mandel- och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
  2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Klä botten och kanterna på en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med deg. Låt pajbotten stå i frysen ½ timme.
  3. Hacka de två chokladsorterna till fyllningen grovt. Smält ihop smör och choklad över vattenbad. Rör försiktigt runt så allt blandas och låt svalna i 5 minuter.
  4. Värm ugnen till 175°. Vispa upp ägg, äggulor och socker luftigt med elvisp. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i äggmassan. Blanda ner kakao och salt och fördela blandningen i pajbotten.
  5. Grädda i ugnen ca 25 minuter. Fyllningen sväller upp i värmen men sjunker sedan ner igen, det är normalt. Ta ut pajen från ugnen och låt svalna på ett ugnsgaller.
  6. Värm långsamt upp smör och farin i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt kondenserad mjölk och låt koka upp under omrörning. Koka i 2–3 minuter tills du får en gyllene karamell.
  7. Fördela karamellen i ett jämnt lager ovanpå chokladfyllningen. Låt stå i kylen i minst 2 timmar. Strö flingsalt över före servering.

Recept: Åse Dotterud, Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Line Falck, Inge Skovdal, Stine Christiansen

LÄS MER:

Karamellsnittar med chokladswirl