Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Chokladkaka med chokladkräm

14 feb, 2020 
AvRedaktionen
Recept på chokladkaka med chokladkräm
Chokladälskare? Bjud på maffig chokladkaka med chokladkräm. Garnera med hyvlad mörk choklad och ätliga blad vid servering.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

8 portioner

Chokladkaka:

2 ägg

2 dl lättfil

1 ¼ dl solrosolja

3 ⅓ dl (200 g) vetemjöl

3 dl (300 g) strösocker

1 dl (40 g) kakao

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

½ tsk salt

1 ½ dl nybryggt kaffe

100 g mörk choklad

Mörk och ljus chokladkräm:

2 blad gelatin

150 g mjölkchoklad

150 g vit choklad

5 dl vispgrädde

Garnering:

20 g mörk choklad

Ätbara blommor eller fina blad

Gör chokladkakan så här:

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Klä bottnarna på två springformar, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop ägg, fil och olja i en skål.
  4. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan skål och sikta sedan ner i smeten.
  5. Rör ner kaffe.
  6. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten.
  7. Fördela i två formar och grädda i ugn ca 30 minuter, tills kakorna är genomgräddade. Låt svalna på ett ugnsgaller.

Gör chokladkrämen så här:

  1. Blöt upp gelatinet i en liten skål med kallt vatten, ca 5 minuter.
  2. Hacka mjölkchokladen och den vita chokladen och lägg i var sin skål.
  3. Värm upp grädden till kokpunkten.
  4. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner i den varma grädden.
  5. Slå hälften av grädden över mjölkchokladen och hälften över den vita chokladen.
  6. Rör runt med en smörkniv tills chokladen smält helt.
  7. Täck skålarna med plastfolie och låt stå i kylen i minst 4 timmar, gärna till nästa dag.

Före servering:

  1. Vispa upp de två chokladkrämerna med elvisp.
  2. Fyll två spritspåsar med kräm.
  3. Lägg den ena chokladbottnen på ett serveringsfat och spritsa på mjölkchokladkrämen.
  4. Lägg den andra kakbottnen över och spritsa den vita chokladen på toppen.
  5. Låt stå svalt i minst 4 timmar före servering så krämerna hinner sätta sig.
  6. Garnera kakan med hyvlad mörk choklad och ätliga blad och servera.
Recept på chokladkaka med chokladkräm
Chokladkaka med chokladkräm.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm

Chokladkaka med jordgubbsripplad glass

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons