Chokladtårta med smörkrämsrosor
Överraska med en hemmabakad tårta i form av ett hjärta, pyntad med söta rosor.
8 bitar
Du behöver:
Chokladbotten:
2 ägg
2 dl lättfil
1 ¼ dl solrosolja
200 g (3–3 ½ dl) vetemjöl
300 g (3 dl) socker
40 g (1 dl) kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ dl färskbryggt starkt kaffe
Baileyskräm:
100 g smör, mjukt
175 g (3 dl) florsocker
15 g (2 ½ msk) kakao
2 ½ msk Baileys
Smörkrämsrosor:
125 g smör, mjukt
190 g florsocker (drygt 3 dl)
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost, naturell
½ citron, saften röd hushållsfärg
Gör så här:
- Chokladbotten: Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper i botten på en hjärtformad bakform och smöra kanterna. Vispa ihop ägg, kärnmjölk och olja i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Rör ner kaffet och rör till en slät smet.
- Häll hälften av smeten i formen och grädda i 25 minuter, prova med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna på galler och grädda resten av smeten så att du har två bottnar.
- Baileyskräm: Lägg smör, florsocker, kakao och Baileys i en bunke. Vispa med elvisp, först på låg fart och sedan hög fart, till en lätt och luftig kräm. Fyll en spritspåse med slät tyll med krämen.
- Smörkrämsrosor: Vispa smöret i en bunke med elvisp. Tillsätt florsocker, lite i taget, under vispning tills krämen är vit och luftig. Tillsätt vaniljsocker och färskost och vispa snabbt ner i krämen. Smaka av med citronsaft. Lägg hälften av krämen i en annan skål och färga den rosa med hushållsfärg.
- Lägg den ena bottnen på ett fat och spritsa toppar av Baileyskräm över. Lägg den andra bottnen på.
- Häll vit och rosa smörkräm i en spritspåse med stjärntyll, så att de ligger längs varsin sida av påsen. Spritsa fina rosor på toppen av kakan, och kyl fram till servering.

Så gör du en maffig stående rulltårta i megaformat – 6 enkla steg
Foto: Betina Hastoft