Chokladbrownietårta med likörgrädde
8–10 bitar
Tid: 1 timme och 20 minuter + kylning
Brownie:
200 g (ca 3 1/4 dl) vetemjöl
2 msk råsocker
2 msk kakao
100 g smör (i kuber)
2 äggulor
Fyllning:
125 g smör (i kuber)
100 g mörk choklad, 70 % kakaohalt (hackad)
1 1/2 dl råsocker
2 ägg (vispade)
4 msk vetemjöl
100 g mjölkchoklad (75 g i bitar, 25 g smält)
Likörgrädde:
3 dl vispgrädde
2–3 msk Baileys, Tia Maria eller Cointreau
florsocker
Gör så här:
För att göra brownien: vispa mjöl, socker och kakao i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till brödsmuls-konsistens. Tillsätt äggulor pulsera till en deg (tillsätt lite vatten om det behövs). Slå in i plastfolie och kyl i 30 minuter.
Värm ugnen till 200°. Kavla ut degen mellan två bitar bakplåtspapper (detta gör degen mer lätthanterlig) och klä en bakform som är 23 cm i diameter med degen. Täck med bakplåtspapper och fyll med bönor eller baktyngder och baka i 10 minuter. Ta ut formen och ta av bakplåtspappret och baka ytterligare 5–7 minuter. Ta ut och sänk värmen på ugnen till 180°.
Smält smör och choklad i en värmetålig skål på låg värme i mikron. Låt svalna lite och vispa sedan i ägg och socker. Rör i mjöl och mjölkchokladbitarna.
Häll i tårtformen och grädda i 30 minuter till. Låt svalna och ringla sedan över den smälta mjölkchokladen i ett fint mönster.
Blanda grädden med likören och lite florsocker för sötma (hur mycket beror på vilken spritsort du har valt) och vispa upp till en mjuk konsistens. Servera tårtan varm med en klick smaksatt grädde ovanpå.