Cheesecake-snittar med lemon curd

Recept på cheesecake-snittar med lemon curd

Cheesecake i nytt format! Bjud på cheesecake-snittar med lemon curd. Baka gärna kakan en dag i förväg så den hinner sätta sig.
26 mars, 2020

10 bitar

Cheesecakesnittar:

30 g mandlar

30 g vit choklad

2 dl (125 g) vetemjöl

2 ¾ msk (25 g) grahamsmjöl

3 msk (45 g) strösocker

¼ tsk salt

½ tsk malen kanel

1 knivsudd riven muskotnöt

80 g smör

Fyllning:

250 g naturell färskost

100 g grekisk yoghurt, 10%

½ vaniljstång

1 dl (100 g) strösocker

1 stort ägg

1 knivsudd salt

Lemon curd:

1 ekologisk citron

25 g smör

6 msk (85 g) strösocker

2 stora ägg

Gör lemon curd så här:

  1. Riv citronskalet fint och pressa saften ur citronen.
  2. Skär smöret i små tärningar.
  3. Värm försiktigt upp citronskal, citronsaft, socker och ägg i en liten kastrull.
  4. Vispa hela tiden tills blandningen tjocknat till en kräm.
  5. Ta från värmen och tillsätt smörtärningar, en i taget.
  6. Rör försiktigt till en glansig kräm.
  7. Sila gärna genom en finmaskig sil.
  8. Låt svalna helt i en skål.

Gör mandelbottnen så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Klä en fyrkantig kakform, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
  3. Hacka mandlar och choklad grovt.
  4. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, socker, salt, kanel, muskot, hackad mandel och choklad i en skål.
  5. Smält smöret och rör ner i mjölblandningen.
  6. Blanda till en sammanhållen, lite smulig deg.
  7. Pressa ut degen jämnt i kakformen.
  8. Grädda i ugnen i ca 15 minuter, tills lätt gyllene.
  9. Ta ut och låt svalna i formen. Sänk ugnsvärmen till 160°.

Gör fyllningen så här:

  1. Vispa ihop färskost och yoghurt med en elvisp.
  2. Skrapa fröna ur den halva vaniljstången.
  3. Mosa ihop fröna med sockret.
  4. Vispa ner vanilj med socker, ägg och salt i färskosten.
  5. Vispa till en jämn massa och fördela i ett jämnt laget över mandelbottnen.
  6. Klicka lemon curd över färskosten.
  7. Dra en tandpetare genom lemon curden så du får ett fint mönster.
  8. Grädda cheesecaken i ugnen i 40 minuter, tills fyllningen är fast.
  9. Låt svalna på ugnsgaller och sedan stå kallt i kylskåp i ca 3 timmar. Skär i bitar.
Recept på cheesecake-snittar med lemon curd

Cheesecake-snittar med lemon curd.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Citronmoussetårta med glaze och vit choklad

Lyxig citronmartini med citronsocker

Citronpaj med kakaomördeg och chokladkräm 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: