Cheesecake med pepparkakor och bär

Cheesecake med pepparkakor och bär.

Variera din cheesecake med pepparkaksbotten. Gör ett tjusigt mönster av bärsåsen med hjälp av en kniv eller palett. Enklare än du tror och mycket snyggt!
22 december, 2015

10 personer

Tid: 1 1/2 timme + kylning

Du behöver:

150 g pepparkakor

45 g smör (smält)

250 g frysta bär (tinade)

300 g (ca 3 1/2 dl) strösocker

600 g cream cheese

1 1/2 dl gräddfil

2 ägg

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Mixa pepparkakor till smulor i en matberedare. Tillsätt smält smör och mixa igen. Pressa ner mixen i botten på en lätt smörad, 22 cm stor, kakform med löstagbar botten, och låt svalna medan du gör fyllningen.

Mixa bären till en puré, sila. Häll purén och 50 g av sockret i en kastrull. Värm försiktigt tills sockret lösts upp och koka sedan i 5 minuter tills purén blivit tjock och sirapsaktig.

Sätt ugnen på 140°. Häll cream cheese i en skål och vispa tills den mjuknar. Tillsätt gräddfil, ägg, vaniljpulver och resten av sockret och vispa tills det blivit mjukt. Häll sedan blandningen över pepparkaksbottnen. Ringla över bärmixen och använd en kniv för att göra mönster. Grädda i 1 timme i ugnen och låt den sedan stå kvar i ugnen och svalna helt och hållet (för att undvika sprickbildning). Låt stå svalt i minst 2 timmar eller över natten innan du skär upp i bitar.

Cheesecake med pepparkakor och bär.

Cheesecake med pepparkakor och bär.

Av: Janine Ratcliffe
Foto: Myles New