Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Goda och enkla tilltug – Catarina königs bästa recept

01 jun, 2021 
AvErika Garmelius
Catarina Königs bästa recept på tilltugg
Goda och enkla tilltugg kan verkligen lyfta middagsbjudningen eller festen. De här varianterna signerade Mästerkocken Catarina König passar perfekt till välkomstdrinken! Här är hennes bästa recept.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 tips för en lyxig picknickBrand logo
5 tips för en lyxig picknick

Bjud in till fest eller mingel – med Catarina Königs bästa recept på goda tilltugg. Och det bästa av allt? De är enkla att göra!

1. LIBACHIPS MED VITLöKS- OCH PERSILJEDIPP

Libachips med vitlök- och persiljadipp är en perfekt kombination och ett gott tilltugg tillsammans med välkomstdrinken.

20 minuter
6 portioner
Vegetariskt

Recept på libachips med vitlök- och persiljedipp

Libachips:

2 libabrod (libanesiskt pitaliknande bröd, finns bland bröd i butik), 1/2 dl rapsolja, salt

Annons

Dipp:

2 dl creme fraiche(32%), 2 msk finhackad persilja, 1/2- 1 vitlöksklyfta, riven salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

2. Skär libabrödet i mindre trekanter, lägg på en plåt, pensla brödet med rapsolja och salta.

3. Sätt in i ugnen i ca 10 min, tills chipsen är gyllene och härligt krispiga. (Sänk temperaturen om de blir för mörka.) Ta ut och låt svalna helt!

4. Vänd samman ingredienserna till dippen och smaka av med salt och peppar. Ställ svalt till servering.

2. SPICY EDAMAME MED VITLÖK, INGEFÄRA OCH CHILI

Ett gott tilltugg för den som älskar den där lilla extra hettan.

15 minuter
4-6 portioner
Vegetariskt

Recept på spicy edamame med vitlök, ingefära och chili.

Du behöver:

400-500g edamamebönor
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 msk rapsolja eller jordnötsolja, med neutral smak
2 msk ljus japansk soja
3/4 msk rostad sesamolja
1 tsk flytande honung
1 tsk srirachsås
1/2 -1 tsk yuzu- eller limesaft
1/2 msk rostade sesamfrön
Flingsalt

Annons

Gör så här:

1. Fräs vitlöken och ingefäran mjukt i rapsoljan i en liten kastrull på medelhög värme lite snabbt, cirka 30 sekunder, men inte så att löken tar färg. Den ska bara svettas ihop med ingefäran.

2. Dra bort från värmen och tillsätt soja, rostad sesamolja, flytande honung, srirachasås och yuzu- eller limesaft. Smaka av.

3. Ånga bönorna i en bambulåda över en kastrull med kokande vatten i 7-8 minuter, eller koka upp vatten i en kastrull och sänk ner edamamebönorna i 30-40 sekunder. Ta upp och lägg på hushållspapper eller på en ren kökshandduk för att få bort vattnet.

4. Lägg edamamebönorna i serveringsskål och ringla över den härligt goda sojan. Vänd runt lite med händerna och strö över generöst med flingsalt och rostade sesamfrön.

3. Mexican chunky guacamole med gruyéregratinerade nachos

Ett riktigt gott snack, passar perfekt till en god drink.

15 minuter
6 portioner
Vegetariskt

Recept på mexican chunky guacamole med gruyéregratinerade nachos.

Du behöver:

4 färska avokados eller 250 g tärnad, fryst
1/2 dl finhackad rödlök
1/2 finhackad gurka
1/2 röd chilifrukt

Annons

2 msk finhackad färsk koriander
4-5 små romanticatomater på kvist
1/2-1 vitlöksklyfta
1/2 lime, saften
Salt
Nymalen svartpeppar

Gruyéregratinerade nachos

1 påse nachochips (185g)
50 g Gruyéreost

Guacamole – gör så här:

1. Blanda rödlök, gurka, röd chili och koriander. När du hackar gurkan , använd inte mittendelen eftersom den gör röran vattnig och inte ger något tuggmotstånd.

2. Skär ner tomaterna i mindre kvartar.

3. Kärna ur, gröp ur och skär avokados i tärningar, om du inte har köpt fryst färdigtärnad.

4. Lägg avokado, rödlök, chili, gurka och koriander i en skål och blanda riven vitlök.

5. Pressa i ordentligt med lime, salta rikligt, peppra och vänd ihop guacamolen.

6. Lägg sist i de kvartade tomaterna och smaka av. Ställ svalt med plast över.

Gratinerade nachos – gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

2. Sprid ut nachos på en plåt täckt med bakplåtspapper.

3. Riv rikligt med Gruyéreost över och låt gratinera i ugnen 8-10 minuter, tills osten blir härligt gyllene.

Annons

4. Parmarullar med färskost, soltorkad tomat och ruccola

Något som har blivit riktigt trendigt är parmarullar med olika innehåll. Denna med färskost, soltorkad tomat och ruccola.

10 minuter
6 bitar

Recept på parmarullar med färskost, soltorkad tomat och ruccola.

Du behöver:

6 skivor parmaskinka
1 msk philadelphiaost
3 soltorkade tomater i olja
20 g ruccola

Topping

Parmesanost

Gör så här:

1. Lägg ut parmaskinkskivorna på en skärbräda.

2. Klicka ut 1/2-1 tsk philadelphiaost i början på kortänden av varje skinkskiva.

3. Dela de soltorkade tomaterna på längden. Lägg ovanpå färskosten.

4. Toppa med ruccola och rulla luftigt ihop till en rulle.

5. Riv eller hyvla over parmesanost och ställ svalt till servering.

Annons

5. Zucchinirullar med soltorkad tomat, ricottaost och pinjenötter

Det finns många olika varianter av dessa trendiga rullar, som exempelvis med zucchini. Ett perfekt tilltugg.

20 minuter
6 rullar
Vegetariskt

Recept på zucchinirullar med soltorkad tomat, ricottaost och pinjenötter.

Du behöver:

1 zucchini
Salt
150 g ricottaost
1 dl riven parmesanost
13 ekologisk citron, rivet skal (zest)

Nymalen svartpeppar
6 hela soltorkade tomater marinerade i olja
12 färska basilikablad
1 msk rostade pinjenötter

Gör så här:

1. Hyvla zucchinin på längden med hjälp av en mandolin i ca 4 mm tjocka skivor. Har du inte en mandolin hemma går det bra att försiktigt skära zucchinin i tunna skivor. Lägg på ett fat och salta lätt.

Annons

2. Hetta upp en torr räfflad grillpanna ordentligt. När pannan är rykande het, lägg ett par zucchiniremsor tvärs över räfflorna. Grilla dem tills undersidan får grillspar, 30–60 sek. Lyft försiktigt och kika. Ta upp och lägg på ett fat.

3. Blanda samman ricottaost med riven parmesanost och rivet citronskal, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

4. Lägg en rejäl klick ricotta- och parmesanröra i ena änden av zucchinin och lägg en soltorkad tomat på. Toppa med färska basilikablad och rostade pinjenätter.

5. Rulla ihop och ställ zucchinirullarna upp.

6. Riv över lite parmesanost, och dra även något varv med pepparkvarnen över.

7. Lägg rullarna på ett serveringsfat och servera gästerna.

Recept och foto: Catarina König

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons