Sveriges Mästerkock Catarina König designar skinnförkläde för Jofama

ELLE mat & vins bloggare Catarina König, vinnare av Sveriges Mästerkock 2016, har förutom sitt matlagningsintresse även ett brinnande intresse för mode. Nu har hon designat ett skinnförkläde för Jofama.
22 november, 2016
Catarina König har designat ett skinnförkläde för Jofama.

Catarina König har designat ett skinnförkläde för Jofama.

När Catarina König inte lagar mat driver hon modebutiken Königs Mode & Design i Uppsala. På Instagram kallar hon sig för Matfashionistan och efter vinsten i Sveriges Mästerkock 2016 gav hon ut kokboken Varje dag är en fest. Nu kan hon även lägga till designer på sitt CV.

Vad var din reaktion när Jofama hörde av sig angående samarbetet?

– Det var faktiskt jag som kontaktade dem. Jag känner till Jofama sedan tidigare då jag säljer deras skinnjackor i min klädbutik. Jag tycker verkligen att de är ledande när det gäller design och kvalitet och när man designar något tillsammans med någon vill man vara säker på att kvaliteten är den bästa. Det är ändå sitt eget varumärke man värnar om.

Är det här första gången du designar ett eget plagg?

– Ja, det är faktiskt första gången. I detta fall kändes det extra kul då jag kunde väva samman mitt intresse för både mat och design på samma gång.

Vad var viktigt för dig i formgivningen av förklädet?
– Att få till en snygg design med funktion såklart. Främst kan jag säga att det var kvaliteten jag var ute efter. Jag tycker att de flesta läderförkläden på marknaden är för hårda och klumpiga. Det känns som att de är anpassade för ”grillmästare”. Mitt förkläde har en härligt mjuk kvalitet i nötnappa och kan bäras i alla lägen, både inne och ute vid grillen. Passformen är följsam och förklädet har roliga detaljer som rutigt bomullsfoder, en ögla för ”slängen” (kökshandduken), en ficka för mobilen – perfekt för alla matglada som vill fota sin mat – och en smal termometerficka. Bandet i nacken är reglerbart och knytbanden runt midjan extra långa, vilket gör att förklädet är one-size och kan bäras av alla.

jofama-konig-skinnforkladen

Hur kom ni fram till färgerna?

– Färgerna var enkla att välja ut, men nyanserna desto svårare. Det finns oändligt många nyanser så det gäller att hitta rätt känsla. Det bruna är antikbrunt vilket känns levande och redan lite använt. Härlig känsla då läder bara blir finare och finare efter användning. Det svarta är också superfint såklart. Det känns rejält och stilsäkert. Jag gillar båda, så till och med jag har svårt att välja en favorit.

Är designeryrket något du vill fortsätta med?
– Designyrket känns kul. Jag skulle gärna designa fler produkter, och helst då inom köks- och matlagningstillbehör. Det kan vara så att jag har en liten sak på G redan nu…

Kartongen som förklädena ligger i är en pizzakartong, hur kommer det sig?

– Vi tyckte att det var en strålande idé, innovativt och något nytt. Det är även enkelt att få med sig förklädet hem och slå in det snyggt när det redan ligger i en kartong. För butiker är det även lätt att stapla och förvara.

jofama-konig-kartong

Vem skulle du vilja ge förklädet i julklapp?

– Jag skulle vilja ge förklädet som julklapp till alla matglada jag känner. Det är verkligen en detalj som lyfter känslan i köket när man bär det. Jag menar, vem vill inte vara den snyggaste kocken i sitt eget kök?

Vi på ELLE mat & vin älskar din kokbok Varje dag är en fest. Blir det fler kokböcker?

– Ja, det är en dröm. Jag har faktiskt en ny idé som jag hoppas på att förlaget också gillar. Vi får se om de vill göra den med mig!

Catarina Königs skinnförkläde för Jofama kostar 1 395 kr. Inköpsställen hittar du här. Missa inte Jofamas nyöppnade webbshop eller att besöka Catarinas blogg!

Läs även: Festlig 3-rättersmeny av Catarina König

catarina-konig-avokado-rakrora