Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

lyxig och god plockmat – Catarina Königs enkla recept

01 jun, 2021 
Catarina Königs bästa recept på plockmat
Uppdatera plockmaten med spännande smaker och nya twister. Här listar Catarina König sina bästa recept på god och lyxig plockmat!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukterBrand logo
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter


Behöver du inspiration på vad du kan fixa till bjudningen? Här listar Catarina König sina bästa recept på plockmat. Låt dig inspireras!

1. KALLRöKT LAXRöRA På KRISPIG CROSTINI

Ett smarrigt tilltugg som passar perfekt som en förrätt eller plockmat.

8–20 snittar
10 minuter

Kallrökt laxröra på krispig crostini

Du behöver:

150 g kallrökt lax
1/2 dl hackad rödlök
12 msk hackad dill
150 g philadelphiaost
1/2 dl creme fraiche, 32%
1/3 ekologisk citron, rivet skal (zest)
Salt
Nymalen svartpeppar

Annons

Tillbehör

Crostini smörgåskrasse

Gör så här:

1. Hacka rödlök och dill fint, skär sedan ner laxen smått, nästan finhackad.

2. Blanda samman färskost och creme fraiche till en slät kräm, vänd sedan i rödlök, dill och lax.

3. Tvätta en ekologisk citron noggrant och riv citronskal över röran. Smaka av med någon nypa salt och nymalen svartpeppar.

4. Skeda upp laxröra på crostini och toppa med till exempel smörgaskrasse. Det går bra att variera med exempelvis dill, gräslök, ärtskott eller annat grönt som lyfter tilltugget både visuellt och smakmässigt. Krassen tillför en härlig pepprighet!

2. asiatisk råbiff med sojatapioka på friterat rispapper

En förrätt som definitivt kommer bli en ny favorit. Trendigt och riktigt gott!

6 tilltugg
25 minuter

Asiatisk råbiff med sojatapioka på friterat rispapper

Du behöver:

200 g oxfilé
1 msk finstrimlad salladslök
1 tsk sesamolja
3 rispapper
Nymalen svartpeppar
Salt
1 1/2-2 dl rapsolja, att fritera i

Annons

Sojatapioka

1 msk tapioka
2 dl vatten
1 msk ljus japansk soja

Chilimajonnäs

1/2 dl majonnäs, hemslagen eller till exempel Hellmans
1/2 msk srirachsås
2-3 droppar limesaft

Topping

Röd chilifrukt, tunt skuren
Koriander, tunt skuren
Chilirostade sesamfrön (eller vanliga rostade)

Gör så här:

1. Finhacka köttet smått eller mal i en köttkvarn.

2. Finstrimla salladslöken och vänd ner i köttet tillsammans med sesamolja, salt och nymalen svartpeppar. Smaka av och ställ svalt.

3. Koka tapiokapärlorna i vatten i en mindre kastrull i cirka 10 minuter (beroende på storlek), tills man ser att pärlorna inte längre har någon vit kärna. Sila bort överskottet av vätska och lägg pärlorna i en liten skål. Tillsätt soja och låt dra (detta kan man förbereda tidigt).

4. Blanda samman ingredienserna till majonnäsen, lägg i spritspåse och förvara i kyl.

5. Hetta upp olja i en mindre stekpanna till 155-160 grader, lägg ner rispappret och låt puffa upp. Det tar 5-6 sekunder i olja för rispappret att friteras.

Annons

6. Lägg rispappret direkt på ett fat med hushållspapper och salta direkt.

7. Bryt loss bitar av det friterade rispappret, skeda på råbiff, spritsa på majonnäs och toppa med sojatapioka, tunt skuren chili, koriander och sesamfrön.

3. laxrulle med wasabikräm och sesamfrö

Lax smakar väldigt gott till sommaren. Laxrulle med wasabikräm och sesamfrö har blivit riktigt populär plockmat.

6 snittar
20 minuter

Laxrulle med wasabikräm och sesamfrö

Du behöver:

6 skivor kallrökt lax, cirka 150 g
80 g färskost
1 tsk wasabipast
1 msk vita sesamfrön, rostade
1/2 msk svarta sesamfrön

Dekoration

Gräslök, finhackad

Gör så här:

1. Blanda samman färskost och wasabipasta. Tillsätt wasabipastan lite succesivt tills du har fått önskad styrka.

Annons

2. Lägg laxskivorna lite omlott på ett bakplåtspapper, bred på wasabikrämen och rulla ihop till en rulle.

3. Skär laxrullen i "stubbar" och rulla stubbarna i en blandning av vita och svarta sesamfrön.

4. Innan laxbitarna rullas: Om de vita sesamfrön inte är rostade, rosta dem på medelhög värme i en torr stekpanna tills de blir gyllene. Blanda sedan med de svart när de har svalnat.

5. Dekorera med finhackad gräslök.

4. asiatiska köttbullar i hoisinglaze

Vill du testa en ny version av köttbullar? Då är detta något för dig, asiatiska köttbullar med riktigt spännande smaker.

12 bitar
20 minuter

Asiatiska köttbullar i hoisinglaze

Du behöver:

250 g bandfärs
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk ljus japansk soja
1 tsk finhackad röd chili (medelstark)
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk finstrimlad salladslök
1 msk hackad koriander
1/2 lime (tvättad) rivet skal
2 krm salt
2-3 msk rapsolja att steka i
1 msk hoisinsås att vända köttbullarna i

Annons

Dekoration

Koriander
Sesamfrön

Gör så här:

1. Blanda ihop färsen med ingefära, soja, chili, vitlök, salladslök, koriander, rivet limeskal och salt.

2. Rulla färsen till köttbullar.

3. Hetta upp en stekpanna med olja och stek köttbullarna på hög värme så att de tar färg runt om. Sänk sedan till medelhög värme och låt steka tills de är genomstekta, 4-5 minuter. Rista om pannan då och då så att köttbullarna får fin och jämn färg.

4. När köttbullarna är klara, vänd runt i hoisinsås, lägg upp på serveringsfat och dekorera med exempelvis koriander och lite sesamfrön.

5. surdegssnitt med edamamepesto

En perfekt kombination, surdegsbröd och edamamepesto. En stor favorit att bjuda på.

10-12 snittar
15 minuter

Vegetariskt

Surdegssnitt med edamamepesto

Du behöver:

200 g skalade sojabönor (edamame)
1/2 dl solroskärnor
1 vitlöksklyfta, finhackad
5 msk kallpressad rapsolja
1 dl riven parmesanost, 22 mån
Salt
Nymalen svartpeppar
Surdegsbaguette eller levainbröd

Annons

Dekoration

Olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Rödbetsgroddar, ärtskott eller krasse
Parmesanost, riven
Eventuellt solroskärnor, rostade

Gör så här:

1. Rosta solroskärnorna i en torr panna på medelhög värme tills de är gyllene och poppar lite härligt i pannan. Låt svalna.

2. Pulsa solroskärnorna hastigt och lite grovt i en mixer. Tillsätt sedan sojabönor, vitlök och rapsolja. Mixa till en grov pesto.

3. Den sista matskeden kallpressad rapsolja vänds ner i slutet tillsammans med riven parmesan. Vänd runt allt med en sked för att inte mixa ner peston allt för mycket, så att den blir för "fin". Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ svalt.

4. Skär surdegsbrödet i önskade stora bitar och lägg peston på. Ringla lite olivolja över och dekorera med lite flingsalt, nymalen svartpeppar, riven parmesanost och rödbetsgroddar. Variera och dekorera med ärtskott eller krasse om du föredrar det. Lägg gärna på lite rostade solroskärnor också.

Recept och foto: Catarina König

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons