Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Catarina Königs bästa recept och tips för en lyckad grillfest

16 maj, 2023 
AvJenny Lundberg
Catarina König grillning
Planerar du att ha grillfest? Vi har tagit reda på Catarina Königs bästa tips för att lyckas med grillkvällen och vad som är populärt att lägga på grillen just nu!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se när vinnaren utses i Decenniets MästerkockBrand logo
Se när vinnaren utses i Decenniets Mästerkock

bloggen bjuds vi in till Catarinas matvärld med välgjorda recept med allt från kötträtter, goda drinkar till lyxiga snittar. Hon har bloggat på ELLE sedan 2016 och släppt sex stycken kokböcker där middagar med guldkant står i fokus.

Många känner igen Catarina som Matfashionistan på Instagram och från TV-programmet Mästerkocken där hon vann år 2016. År 2020 kammande hon även hem titeln Decenniets mästerkock. Vi är flera som inspireras av Catarinas enkla men lyxiga rätter och nedan har vi samlat hennes bästa recept på kött, röror och tillbehör till grillning.

Catarina König om grilltips
Catarina König.

Så PLANERAr du en GRILLFEST – Catarina König bästa tips

Grillsäsongen är äntligen här och vi ser fram emot att bjuda in nära och kära till en härlig grillfest. Men hur lyckas man få till det där lilla extra på festen och vad bör man tänka på? För Catarina är det viktigt att vara ute i god tid så man inte känner sig stressad inför en middag.

Annons

– För att lyckas med en grillfest är det viktigt att planera – när man grillar går det ofta undan, därför är det bra att ha förberett allt så det bara är att grilla och sedan sätta sig till bords. Börja med att planera vad som ska ätas, sedan handlar man allt i god tid och förbereder det som går att förbereda – såser, marinader och tillbehören, berättar Catarina.

CATARINA KÖNIGS BEARNAISESÅS UTAN SMÖR

catarina könig recept bearnaisesås
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TILL RECEPTET >>

Så skapar du en röd tråd i matlagningen

Den röda tråden i Catarinas matlagning är att det inte ska vara avancerat att laga men ändå kännas festlig. För att sätta guldkant på middagen handlar det om att fokusera på de små detaljerna – tända ljus även fast det är ljust ute, dekorera med färska örter och servera maten på snygga tallrikar.

Annons

– Det bidrar verkligen med guldkant för den som ska äta. Det viktigaste är att planera och lägga ned tid på middagen, säger Catarina.

Så gör du Ramslöksmajonäs

catarina königs recept på ramslöksmajonäs
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TILL RECEPTET >>

Har du några tips och tricks för nybörjare när det gäller grillning?

– Testa massor. Gör olika marinader, framförallt till kyckling och fläskkött, det ger otroligt mycket smak istället för att bara salta och peppra köttet och slänga på grillen. Laborera med smaker och roliga kryddor!

Catarinas favoriträtter att lägga på grillen under våren är spetskål tillsammans med fetaostknyten och kött med hemmagjorda marinader. Men om hon ska bjuda på en härlig grillfest väljer hon att satsa på olika sorters protein, något hon kallar "mixed grill".

Annons

– Nöt, fläsk, korvar och kyckling läggs på grillen med tillbehör som till exempel smashed potato och lite olika såser. När man grillar måste man ha bearnaisesås, en chimichurri och gärna en fetaostkräm. Jag brukar även grilla lite majskolvar och spetskål till det, berättar Catarina.

RECEPT: Lammracks med chévrekräm och fräsch grönsallad

catarina könig lammracks
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TILL RECEPTET >>

Tillbehören till grillat är viktigt. Catarina berättar att hon älskar alla dess former av potatis, såser, röror och goda sallader.

– En grönsallad med vattenmelon, syrlig vinägrett, svartpeppar och parmesan är en svårslagen kombination. Potatis äter jag till nästan allt, men när man ändå är vid grillen är det ju trevligt med potatisknyten, säger Catarina.

RECEPT: POTATISKNYTEN PÅ GRILLEN

catarina könig recept potatis
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TILL RECEPTET >>

Årets populära grillrätter

I vår tror Catarina att fler kommer ta sig an att grilla mer grönsaker än tidigare år.

Annons

Det är otroligt gott, en grill sätter en sådan trevlig prägel på råvarorna!

Hon fortsätter att trendspana framåt och tror att vi kommer se allt fler pizzor på grillen, mer rökta maträtter och långkört protein som brisket.

– Jag tror också att man försöker göra mer kompletta middagar med bara grillen som redskap.

Om man vill hålla middagen enkel men ändå lyxig, vad ska man satsa på då?

– Då ska man köpa råvaror av hög kvalitet och låta råvarorna tala. Satsa på något gott grillat med någon form av potatis, god sås och en somrig sallad. Det är alltid lyxigt!

RECEPT: Tomatsallad med örter och fetaost

catarina könig recept tomatsallad
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TILL RECEPTET >>

dryck till grillat – Catarina Königs bästa tips

En maträtt i Catarinas värld är inte helt komplett utan rätt dryck i glaset. Hon är sedan tidigare utbildad bartender och älskar att skaka ihop drinkar och bjuda sina gäster på dem. Som välkomstdrink på grillfesten blir det en Gin och Tonic med citrongräs och nachipäron och till maten blir det vin.

Annons

– Serverar man en grillad köttbit med bearnaisesås så bör man servera det med ett litet kraftigare vin med höga tanniner och högre syra. Grillar man en fiskbit så skulle ett lättare rött vin fungera, en Pinot Noir som inte är så sträv. Men om man vill servera ett vitt vin till den grillade fisken så skulle jag säga att det behövs ett vin med struktur, till exempel fatlagrad Chardonnay. Till grillminglet eller bufféer fungerar rosé fint.

Just nu går Catarina en Sommelierutbildning i Stockholm för att utveckla hennes stora intresse för mat och dryck i kombination.

– Det är häftigt hur en dryck i kombination med mat kan lyfta varandra. När man förstår det öppnas en ny värld.

På bloggen och Instagram delar Catarina med sig av en hel del festliga drinkar som passar utmärkt att bjuda på grillkvällen. Här har vi samlat våra favoriter!

Recept: Gin & Tonic med melon

catarina könig recept på gin och tonic med melon
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TILL RECEPTET >>

Följ Catarinas blogg för fler recept här och följ henne på Instagram här!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons