Catarina König: "Det skulle jag aldrig stoppa i munnen"

Catarina König är Sveriges Mästerkock 2016. Foto: Frida Wismar

Catarina König, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2016, älskar mat och tycker att det mesta är gott, men det finns en sak som hon nog aldrig skulle stoppa i munnen. Läs vår exklusiva intervju nedan.
19 april, 2016

Catarina König

Ålder: 31.
Bor: Uppsala.
Familj: Gift, två barn.
Yrke: Butiksägare.
Aktuell: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2016 och med kokboken Varje dag är en fest (Bonnier Fakta).
Instagram: @matfashionistan

När började ditt matlagningsintresse?

– När jag var var liten hängde jag mycket med mamma i köket. Vi hade ofta middagsgäster och hon var väldigt noggrann med råvarorna, vad man bjuder på och hur allt ska se ut. Jag har henne att tacka för mitt matlagningsintresse. När jag blev lite större började jag att baka enkla kakor när jag kom hem från skolan och sedan utvecklades mitt intresse för bakning. När jag sökte till Sveriges Mästerkock undrade till och med min man om jag inte skulle söka till något där man bakar istället, eftersom jag är bättre på det.

Gillar dina barn också att laga mat?

– De är bara 3 och 5 år, men de är gärna med i köket och rör i skålarna. De smakar och testar gärna, men om det är för starkt är det inte gott.

Vilket är ditt bästa matminne?

– Vi var med min familj i Bangkok på ett hotell som heter Oriental på alla hjärtans dag och där fanns det en liten restaurang som vi bokade bord på. Vi beställde in en 7-rätters avsmakningsmeny och det var verkligen en upplevelse. Det var rätter som man aldrig sett eller ätit förut. Man kunde bara sitta och titta på maten och undra hur de gjort den.

Har du någon paradrätt?

– Jag får alltid höra och tycker själv att jag är väldigt bra på kött. Jag är helt galen i en stor, fet oxfilébit som är stekt medium rare med pommes frites som man har gjort själv. Det kan vara sötpotatis pommes eller vanliga. Till det en egenslagen chilibearnaise. Jag tycker att det är så jädra gott alltså!

Om du måste välja mellan förrätt och efterrätt?

– Förr i tiden tyckte jag att det behövdes en efterrätt efter maten, men om man ska tänka lite på vad man äter så tar jag hellre en förrätt. Man är alltid hungrig direkt när man kommer till en middag och behöver något som sätter igång smaklökarna och får en att vilja ha mer.

Husmanskost eller fine dining?

– Fine dining! Jag gör nästan ingen husmanskost eftersom jag tycker att det är lite för basic, men ibland kan det absolut vara jättegott. Det låter kanske konstigt, men jag blir nästan sur eller besviken om jag inte får gå in i köket och laborera ihop något trevligt till middag (skratt).

Om du får oväntat besök, vad bjuder du på då?

– Jag brukar se till att ha en smördegsrulle i kylen. Av det kan man göra olika slags kanapéer med fyllningar. Det går jättefort och kan bli jättegott.

Beskriv en perfekt frukost, lunch och middag.
– Till frukost bakar jag kalljästa surdegsbullar i min stenugn som jag faktiskt har här hemma. Sedan gör jag gärna lite fräscha smoothies. Jag är inte så mycket för att äta en tung lunch, så det får bli något lite lättare som sushi eller en soppa. Till middag får det bli en härlig köttbit eller en stor fisk som torskrygg eller hälleflundra.

Har du någon favoritkrydda?

– Jag gillar ingefära och koriander. Vissa avskyr det, men i rätt kombination blir det bra. Jag hade faktiskt folk på middag för inte så länge sedan. Mannen i sällskapet tycker inte om koriander, men jag hackade ner lite i guacamolen och gömde lite under kycklingen och han tyckte att det var det godaste han ätit.

Finns det något som du själv inte skulle äta?

– Jag är en sådan som provar allt och tycker faktiskt att det mesta är gott, men jag skulle nog aldrig stoppa in surströmming i munnen.

Läs också: Catarina König tipsar om en god fördrink

Recept: Festlig 3-rättersmeny av Catarina König

Catarina König har ofta middagar hemma. Foto: Frida Wismar

Catarina König har ofta middagar hemma. Foto: Frida Wismar