Cassata med kanderat citrusskal

Cassata är Siciliens mest kända bakverk, en saftig sockerkaksbotten indränkt med limoncello (citronlikör), rom eller marsalavin, och fylld med t ex frukt, nötter, russin, mörk choklad och syltade bär.
02 juni, 2010
Cassata med kanderat citrusskal.

Cassata med kanderat citrusskal.

1 stor tårta

Tid: 1 timme (+ 30 minuters gräddning)

Tårtbotten:

5 ägg

2 1/2 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

3/4 dl limoncello (italiensk citronlikör), rom eller marsalavin

Kanderat citrusskal:

2–3 citroner

3 apelsiner (skal och saften)

ca 1/2 dl florsocker

Fyllning:

1 1/4 dl vispgrädde

1 1/2 dl socker

1 citron

1 apelsin

325 g ricottaost (färskost) eller philadelphialight-ost

75 g mörk choklad (finhackad)

Glasyr:

2 äggvitor

1 dl florsocker

1 msk citronsaft

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta samman mjöl och bakpulver och rör ner. Smöra en springform (24 cm), och fodra den med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Låt svalna.

Gör de kanderade citrusskalen under tiden. Gör strimlor med zest-järn av citronerna och apelsinerna. Pressa saften ur 2 av apelsinerna. Koka apelsinsaften med knappt 1/2 dl florsocker till en simmig lag. Lägg ner skalstrimlorna och låt dra 10 minuter. Låt rinna av i en sil, lägg sedan skalstrimlorna luftigt att torka på bakplåtspapper.

Dela tårtan längs med i 2 eller 3 bottnar. Droppa limoncello, rom eller marsalavin över.

Vispa grädden hårt tillsammans med sockret. Skala citronen och apelsinen, till fyllningen, och skär ut hinnfria klyftor av fruktköttet. Skär i mindre bitar.

Rör samman ricottan med den vispade grädden, tillsätt chokladhack och fruktbitar. Bred rikligt med fyllning på bottnarna.

Vispa vitorna till glasyren till hårt skum. Vispa ner socker och citronsaft. Bred glasyren över kakan och dekorera med citruszesten.