Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Browniemed hallonmousse och chokladganache

06 mar, 2020 
AvRedaktionen
Choklad och hallon är en älskvärd kombination, och chokladganache lyfter den läckra kakan till nya höjder. Toppa med färska hallon och njut. Testa och se själv!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6-8 portioner

Browniekaka:

200 g mörk choklad, 70%

200 g smör

1 ⅔ dl (100 g) vetemjöl

3 ägg

2 ½ dl (250 g) strösocker

½ tsk salt

Hallonmousse:

6 gelatinblad

1 vaniljstång

3 ⅓ msk (40 g) strösocker

400 g frysta hallon

5 dl vispgrädde

Chokladganache:

150 g mörk choklad

1 ½ dl vispgrädde

Garnering:

125 g färska hallon

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Hacka chokladen grovt och smält ihop med smör över vattenbad.

3. Vispa mjöl, ägg, socker och salt med elvisp till en luftig massa.

4. Vänd ner chokladblandningen i äggmassan.

5. Klä botten av en springform, ca 25 cm i diameter, med bakplåtspapper och fördela smeten i formen.

6. Grädda i ugnen i ca 25 minuter, låt sedan svalna helt.

7. Blöt upp gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.

8. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.

9. Koka upp vaniljfrön och -stång i en kastrull med socker och frysta hallon. Låt koka ett par minuter och ta sedan från värmen.

10. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner gelatinbladen i det varma hallonkoket så att de smälter helt. Låt hallonsåsen svalna något.

Annons

11. Vispa upp grädden.

12. Vänd ner lite av grädden i den lätt avsvalnade hallonsåsen och häll sedan över all hallonsås ner i grädden. Vänd samman och fördela över browniekakan i springformen. Låt kakan stå kallt i minst 3 timmar så att moussen kan stelna.

13. Hacka chokladen till ganachen och smält den försiktigt över vattenbad. Ta från värmen.

14. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen. Rör runt i skålen med en slickepott tills ganachen blir blank och glansig.

15. Lossa kakan från springformen och lyft över den till ett serveringsfat.

16. Ringla ganachen över kakan och garnera med färska hallon.

17. Servera genast eller låt kakan stå kallt fram till servering.

Browniekaka med hallonmousse och chokladganache
Browniekaka med hallonmousse och chokladganache.

Av: Emma Martiny, Julie Hey, Columbus Leth
Foto: Winnie Methmann, Nina Malling, Columbus Leth, Betina Hastoft

LÄS MER:

Chokladmousse med kaffesmak

Allt du behöver veta om choklad

Chokladbrûlée med hallon

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons