Brownie med nötter och hallon
12 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Finns det något godare än brownie? Tveksamt. Omöjlig att motstå när du toppar den med nötter och färska hallon.
Annons
Brownie med nötter och hallon
Otroligt goda och lätta att baka. Toppingen blir pricken över i:et!
6 bitar
Du behöver:
125 g smör
200 g mörk choklad
½ vaniljstång
3 ägg
3 dl strösocker, 300 g
2 ½ dl vetemjöl, 150 g
½ tsk salt
1 dl kakao, 40 g
Smör till formen
Topping:
100 g hasselnötter
50 g osaltade pistaschnötter
½ dl vatten
½–1 tsk salt
150 g mörk choklad
1 ½ msk smör
200 g färska hallon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° över- och undervärme. Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och låt den smälta i det varma smöret. Rör så att allt blandas och låt sedan svalna lite. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa ägg, socker och vaniljfrön luftigt i en skål med elvisp. Vänd ner chokladen. Sikta ner mjöl, salt och kakao i skålen och rör ihop till en jämn smet. Smöra en form, ca 23 x 23 cm, och häll ner smeten. Grädda i ugnen 20–30 minuter. Låt svalna helt på ett ugnsgaller. Låt ugnen vara varm.
- Rosta hasselnötterna i en ugnsform i ugnen, ca 5 minuter. Låt svalna lite och gnugga sedan av skalen. Blanda hassel- och pistaschnötter, vatten och salt i formen och rosta nötterna gyllene och spröda i ugnen, 8–10 minuter. Vänd sedan runt nötterna, låt svalna helt och hacka sedan grovt.
- Smält chokladen i en kastrull på låg värme. Ta från värmen och rör ner smöret. Ta kakan ur formen, fördela chokladen över och strö på nötterna. Låt chokladen stelna och toppa med hallon strax före servering.
Foto: Lene Samsø
Annons