Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Blossa glögg 2021 – så smakar årgångsglöggen i år

29 sep, 2021 
AvNina Nyström
Blossa glögg 2021, Valencia
Det är lika spännande varje år – hur ska årets glögg bli? I år har Blossa färdats till den spanska staden Valencia för att hitta inspiration till årets smak – apelsin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Blossas årliga glöggsläpp är en stor happening för alla landets julälskare. I år har man, precis som förra året bjudit in svenska folket på en gissningslek i sociala medier, där man veckorna före avslöjandet släppt nya ledtrådar. I år har ledtrådarna bland annat bestått av ris, saffran, tomater, fotboll och somriga kläder. Men, det var lite klurigt till en början, och många chansade på destinationer österut.

Blossa 2021 – inspirerat av Spanien

Valencia stoltserar med några av Europas vackraste apelsinodlingar, där vita blommor kontrasterar mot gröna blad och där de solmogna apelsinerna lyser upp trädkronorna. Apelsinen har blivit en av stadens viktigaste kulturskatter.

Annons

– Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Så smakar Blossa glögg 2021 Valencia – testpanelens betyg

Blossa 21 baseras på en klassisk vit starkvinsglögg. Smaken är mild och frisk och passar perfekt för den som inte tycker så mycket om överdrivet julig och söt glögg. Den kommer helt säkert passa perfekt ihop med bubbel och som ingrediens i juliga drinkar.

Årets flaskdesign 2021

Flaskans design har hämtat inspiration från apelsinens vackra färg och korken symboliserar trädets stam. Illustrationerna för tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator – en konstform man i Valencia refererar till som Azulejo. Den guldfolierade siffran “21” är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka konsumenter. Bakom designen står Scandinavian Design Group Norge som har gjort sin första design för Blossa årgångsglögg detta år.

Recept: Gör julens enklaste och godaste efterrätt med glöggen!

Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsinBrand logo
Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin

Blossa 21 kan även avnjutas som en uppfriskande apelsindessert. Skala färska, söta apelsiner och skiva dem tunt. Lägg ut på ett fat och häll sedan på Blossa 21. Låt de dra någon timme och servera sedan med en god vaniljglass. För lite extra crunch och en spännande brytning, servera med lite spanska saltade mandlar, gärna Marconamandlar.

Blossa glögg 2021 samt en apelsinsockerkaka.
Frestande och nytänkande inspiration till årets glöggfest! Bjud på glöggfika med desserten ovan, churros och mjuk apelsinkaka. Och varför inte lite ”glubbel” – alltså glöggen blandat med bubbel!

Då kan du köpa Blossas årgångsglögg 2021 i butik

Blossa 21 Valencia är en starkvinsglögg och finns i Systembolagets beställningssortiment från den 29 september. Den har en alkoholhalt på 15 volymprocent och priset är 125 kronor för 750 milliliter.

Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny smak inför varje vintersäsong. Fram till 2010 hämtade Blossa inspiration från julen och den nordiska vintern med smaker som lingon, saffran och vinteräpple, efter det har man hämtat inspiration från olika delar av världen. Tidigare år har Blossa besökt bland annat Indien, Italien, Hawaii och Marocko.

Foto: Blossa

TV: Så gör du julens festligaste drink – GlöggtiniBrand logo
TV: Så gör du julens festligaste drink – Glöggtini
Annons