Blomsterkål med frukt och vitost
Sötaste lilla grönsaken ’flower sprouts’ är brysselkålsblommor. Byt mot annan kålsort om det inte finns i butiken.
4 portioner
Du behöver:
400 g brysselkålsblommor
4 grapefrukter
2 äpplen
400 g vindruvor
4 tsk olivolja
2 msk grapefruktsaft
2 msk äppelsirap eller granatäppelsirap
150 g vitost, gärna av typen feta
2 nävar oxalis eller småbladssallad
Gör så här:
- Skölj brysselkålsblommorna, ansa bort de yttersta bladen och skär av stammarna. Skär av skalen från grapefrukten och skär loss filéerna från hinnorna. Pressa ut saften från skalen.
- Skölj och halvera äpplena, ta bort kärnhuset och skär i tunna skivor. Skölj och torka vindruvorna. Vänd ihop allt i en dressing av olivolja, grapesaft och äppelsirap.
- Fördela salladen på 4 tallrikar och strö smulad vitost och oxalis över.
Recept: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft