Krämig blomkålssoppa med örtiga krutonger
En mustig soppa med blomkål både mättar och värmer.
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
1 stort blomkålshuvud
200 g potatis
25 g smör till stekning
2 stjälkar timjan
8 dl grönsaksbuljong
4 dl mjölk, 3%
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Örtiga krutonger:
4 skivor ljust bröd, t ex ciabatta
3 msk olivolja
4 stjälkar timjan
2 tsk salt
Till servering:
Färsk timjan
Peppar
Gör så här:
- Skala och hacka löken grovt. Skölj blomkålen och skär den i mindre bitar, spara stocken till något annat. Skala potatisen och skär i små tärningar. Stek lök, blomkål, potatis och timjan i smör i en kastrull. Låt steka i 3–4 minuter utan att det tar färg. Tillsätt buljong och mjölk och koka upp. Låt småkoka i 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Ta upp timjanskvistarna. Mixa soppan slät i kastrullen med mixerstav. Tillsätt ev lite mer buljong om soppan är för tjock. Värm upp och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Timjanskrutonger: Sätt ugnen på 200° varmluft. Skär brödet i små bitar och vänd i olja. Fördela på ett en bakplåtspappersklädd plåt och strö hackad timjan och salt över. Baka i ugnen i ca 10 minuter, tills gyllene och spröda. Rör om ett par gånger under tiden.
- Servering: Lägg soppan i skålar och toppa med krutonger och färsk timjan. Mal lite peppar över och servera.

Crème ninon med halstrade pilgrimsmusslor
Foto: Columbus Leth