Krämig blomkålssoppa med örtiga krutonger

Recept på krämig blomkålssoppa med örtiga krutonger

Columbus Leth
Det fina med den här krämiga blomkålssoppan är att den blir extra mättande av potatis och örtiga krutonger.
24 februari, 2023
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar
1:54

Efter reklamen: Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

(1:54)

Slå på ljud

Krämig blomkålssoppa med örtiga krutonger

En mustig soppa med blomkål både mättar och värmer.

Så gör du en mustig blomkålssoppa med örtiga krutonger
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

1 gul lök
1 stort blomkålshuvud
200 g potatis
25 g smör till stekning
2 stjälkar timjan
8 dl grönsaksbuljong
4 dl mjölk, 3%
1 msk citronsaft
Salt och peppar

Örtiga krutonger:

4 skivor ljust bröd, t ex ciabatta
3 msk olivolja
4 stjälkar timjan
2 tsk salt

Till servering:

Färsk timjan
Peppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken grovt. Skölj blomkålen och skär den i mindre bitar, spara stocken till något annat. Skala potatisen och skär i små tärningar. Stek lök, blomkål, potatis och timjan i smör i en kastrull. Låt steka i 3–4 minuter utan att det tar färg. Tillsätt buljong och mjölk och koka upp. Låt småkoka i 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Ta upp timjanskvistarna. Mixa soppan slät i kastrullen med mixerstav. Tillsätt ev lite mer buljong om soppan är för tjock. Värm upp och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  2. Timjanskrutonger: Sätt ugnen på 200° varmluft. Skär brödet i små bitar och vänd i olja. Fördela på ett en bakplåtspappersklädd plåt och strö hackad timjan och salt över. Baka i ugnen i ca 10 minuter, tills gyllene och spröda. Rör om ett par gånger under tiden.
  3. Servering: Lägg soppan i skålar och toppa med krutonger och färsk timjan. Mal lite peppar över och servera.
Crème ninon med halstrade pilgrimsmusslor

Foto: Columbus Leth