Blåbärspaj med kokos och vaniljkräm

Blåbärspaj är aldrig fel och dessutom sprängfylld med antioxidanter – såväl med färska som med frysta bär!
28 december, 2010
Blåbärspaj med kokos och vaniljkräm.

Blåbärspaj med kokos och vaniljkräm.

6–8 personer

Tid: 1,5 h (inräknat 30 minuters vila)

Du behöver:

5 dl vetemjöl special

1 dl strösocker

1 dl kokosflingor

145 g smör

1 dl kallt vatten

Fyllning:

2 1/2 pkt frysta blåbär (ca 750 g)

1 dl strösocker

3 msk potatismjöl

1 citron (rivet skal)

Gör så här:

Blanda mjöl, socker, kokos och smör i en matberedare tills det blir en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 180°. Klä en form med pajdegen. Häll de frysta bären i en bunke och tillsätt socker, potatismjöl och citronskal. Fördela bären jämnt i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

6 äggulor

1 dl strösocker

6 dl vispgrädde

Gör så här:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.