Bjud på klassiska semlor
- AvRedaktionen
Bjud på en klassisk semla eller två! Denna härligt fluffiga variant är en riktig vinnare. Sikta lite florsocker över vid servering.
14 semlor
Du behöver:
2 dl standardmjölk
25 g jäst
7 dl (420 g) vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 msk stött kardemumma
100 g mjukt smör
¾ dl (85 g) strösocker
Smör till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
3 msk (20 g) mandelmjöl
20 g mandlar
1 vaniljstång
1 tsk stött kardemumma
½ dl (30 g) florsocker
½ dl mjölk
½ liter vispgrädde
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
- Värm mjölken fingervarm. Slå sedan upp i en stor bunke.
- Smula ner och lös upp jästen.
- Tillsätt ca 4 ⅓ dl av mjölet genom att röra ner lite i taget.
- Arbeta till en väl sammanhållen deg.
- Låt degen vila under en ren bakduk i 15 minuter.
- Blanda ner resterande ingredienser i degen och arbeta den mjuk och elastisk.
- Dela i 14 bitar och forma dem till små bullar.
- Fördela på en eller två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.
- Täck med fuktig ren bakduk och låt jäsa på dragfri plats i 2
timmar.
- Värm ugnen till 210°.
- Smält smöret och pensla på bullarna.
- Grädda i 10 minuter tills bullarna just börjar få lite färg.
- Mät upp mandelmassa och mandelmjöl i en skål.
- Hacka mandlarna grovt och häll ner dem i skålen.
- Skrapa fröna ur en vaniljstång och blanda ner tillsammans med kardemumma och florsocker. Rör ordentligt.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning, tills du är nöjd med konsistensen.
- Mandelmassan ska vara mjuk men inte flytande.
- Vispa grädden mjuk och luftig.
- Skär av ett trekantigt lock på varje bulle och gräv ut ett litet hål. (Är mandelmassan för rinnig kan du blanda ner lite inkråm från bullen så stabiliseras den.)
- Klicka ner mandelmassa i bullarna och lägg en sked grädde ovanpå, spritsa gärna ut grädden om du har spritspåse med tyll.
- Sätt på ”locken” på bullarna och sikta lite florsocker över.
Av: Cecilia Fahlström
Foto: Stine Christiansen
LÄS MER: