Björnbärsmoussekaka med mjölkchoklad och fragilitébotten
En söt, seg botten som perfekt matchar sötsyrlig bärmousse.
8 bitar
Du behöver:
3 äggvitor
1 dl (100 g) strösocker
100 g hasselnötter
50 g kylskåpskall mandelmassa
50 g mörk choklad
1 knivsudd salt
Mjölkchokladganache:
150 g mjölkchoklad
¾ dl vispgrädde
¾ msk (15 g) glukossirap
1 knivsudd flingsalt
Björnbärsmousse:
3 gelatinblad
200 g björnbär (ev från frysen)
¾ dl (75 g) strösocker
½ tsk äkta vaniljpulver
4 msk färskpressad citronsaft
2 dl vispgrädde
1 dl (100 g) grekisk yoghurt
Garnering:
50 små maränger
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Klä botten på en liten springform, ca 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna styva och tillsätt lite socker i taget. Vispa till en tjock maräng.
- Hacka nötterna till ett fint mjöl, gärna i matberedare med kniv. Riv mandelmassan grovt. Hacka chokladen grovt och vänd försiktigt ner hasselnötsmjöl, mandelmassa, choklad och salt i marängen.
- Fyll formen med maräng och grädda fragilitébotten i ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt.
- Hacka mjölkchokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädde och glukossirap till kokpunkten i en liten kastrull. Häll den varma grädden över chokladen i skålen och rör i mitten av skålen med en slickepott tills allt blandats. Smaka av med flingsalt.
- Lossa fragilitébotten från formen och täck sidorna invändigt på formen med kakplast/chokladfolie. Lägg tillbaka botten i formen. Fördela ganachen ovanpå. Låt stå kallt i minst 1 timme.
- Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp björnbär i en kastrull med socker, vaniljpulver och citronsaft. Låt småkoka i 5–10 minuter.
- Mixa bärblandningen med stavmixer, sila och samla upp björnbärssirapen. Vrid vattnet ur gelatinbladen och lös upp bladen i den varma sirapen. Låt svalna till rumstemperatur.
- Vispa grädden fluffig, men inte för hård, och vänd ihop med grekisk yoghurt i en stor skål. Vänd ner den avsvalnade björnbärssirapen i grädden. Fördela moussen ovanpå kakbotten och låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera med minimaränger innan servering.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: