Björnbärsmoussekaka med mjölkchoklad och fragilitébotten

Recept på björnbärsmoussekaka med mjölkchoklad och fragilitébotten

Betina Hastoft
Fragilité är en mjuk, hasselnötig marängbotten som tillsammans med den sötsyrliga björnbärsmoussen för tankarna till sommaren. Den vackra lila färgen är en bonus för ögat!
02 mars, 2021

Björnbärsmoussekaka med mjölkchoklad och fragilitébotten

En söt, seg botten som perfekt matchar sötsyrlig bärmousse.

Så gör du björnbärsmoussekaka med mjölkchoklad och fragilitébotten
Betina Hastoft

8 bitar

Du behöver:

3 äggvitor
1 dl (100 g) strösocker
100 g hasselnötter
50 g kylskåpskall mandelmassa
50 g mörk choklad
1 knivsudd salt

Mjölkchokladganache:

150 g mjölkchoklad
¾ dl vispgrädde
¾ msk (15 g) glukossirap
1 knivsudd flingsalt

Björnbärsmousse:

3 gelatinblad
200 g björnbär (ev från frysen)
¾ dl (75 g) strösocker
½ tsk äkta vaniljpulver
4 msk färskpressad citronsaft
2 dl vispgrädde
1 dl (100 g) grekisk yoghurt

Garnering:

50 små maränger

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Klä botten på en liten springform, ca 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna styva och tillsätt lite socker i taget. Vispa till en tjock maräng.
  2. Hacka nötterna till ett fint mjöl, gärna i matberedare med kniv. Riv mandelmassan grovt. Hacka chokladen grovt och vänd försiktigt ner hasselnötsmjöl, mandelmassa, choklad och salt i marängen.
  3. Fyll formen med maräng och grädda fragilitébotten i ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt.
  4. Hacka mjölkchokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädde och glukossirap till kokpunkten i en liten kastrull. Häll den varma grädden över chokladen i skålen och rör i mitten av skålen med en slickepott tills allt blandats. Smaka av med flingsalt.
  5. Lossa fragilitébotten från formen och täck sidorna invändigt på formen med kakplast/chokladfolie. Lägg tillbaka botten i formen. Fördela ganachen ovanpå. Låt stå kallt i minst 1 timme.
  6. Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp björnbär i en kastrull med socker, vaniljpulver och citronsaft. Låt småkoka i 5–10 minuter.
  7. Mixa bärblandningen med stavmixer, sila och samla upp björnbärssirapen. Vrid vattnet ur gelatinbladen och lös upp bladen i den varma sirapen. Låt svalna till rumstemperatur.
  8. Vispa grädden fluffig, men inte för hård, och vänd ihop med grekisk yoghurt i en stor skål. Vänd ner den avsvalnade björnbärssirapen i grädden. Fördela moussen ovanpå kakbotten och låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera med minimaränger innan servering.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Björnbärsbomb med mousserande björnbärssås

Missa inte

Mazarinkrans med salt karamellkräm och blåa bär

Påskbakelser med passionsfruktsmousse och chokladganache