Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Bästa vinbutikerna på nätet – här är våra bästa tips

12 apr, 2024 
AvElin Grube
Bästa vinbutikerna på nätet – här är våra bästa tips
Martins Pormanis
Om man vill hitta de där unika vinflaskorna eller göra ett riktigt fynd behöver man veta var man ska leta. Så vilka vinbutiker online är egentligen bäst? Här är våra bästa tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #1 - Så matchar du rosévin med matBrand logo
Dryckescoachen #1 - Så matchar du rosévin med mat

I Sverige har Systembolaget monopol på försäljning av vin – i butik. Men numera finns ett stort utbud av onliebutiker som specialiserar sig på försäljning av vin och annan alkohol på nätet. Här kan du hitta viner som inte finns på Systembolaget, men även viner som finns där fast ibland till ett förmånligare pris. ELLE mat & vins bloggare och sommelier Elin Grube har listat de butiker som är störst och bäst, samt de lite mindre där du kan hitta riktigt udda, roliga fynd.

Klassiskt & prisvärt

Winefinder.se

Här kan du beställa färdiga vinlådor eller plocka ihop en egen vinlåda à sex flaskor. Frakt sker direkt till dörren tre till fem dagar efter beställing. Här kan du också hitta prissänkta viner i Winefinders ”outlet”. Lättnavigerad sajt, bra vininfo och enkelt att beställa. Här kan man hitta en del godingar från riktigt bra producenter som Delamotte i Champagne, Lismore i Sydafrika och Trediberri i Italien. Som vinälskare skulle man dock vilja se viner från fler spännande vinländer och regioner, exempelvis Grekland, Portugal, Balkan och Sydamerika.

Annons

Vinoteket.se

Vinoteket har snabbt seglat upp som ett hett alternativ när det kommer till att handla vin på nätet. Med omkring 1 400 viner i sortimentet finns mycket att välja på. Vinoteket är flitiga med sina nyhetsbrev som innehåller info om nya viner, vinvänliga recept och aktuella erbjudanden. På sajten finns allt från enkla budgetviner till gastronomiska dyrgripar, som Krug. Här kan du även signa upp dig på en vinprenumeration där du får en ny vinlåda hemskickad var fjärde, åttonde eller tolfte vecka. Bra sökfunktion där du inte bara kan söka på druva, land eller specifikt vin utan också maträtter där du får passande vintips. Ett extra plus är att Vinoteket har egna ”tillfälliga släpp” med mer exklusiva viner från annorlunda ursprung i begränsad upplaga. Frakt är gratis om du handlar över en viss summa och sker direkt till dörren inom två till fem dagar.

Vivino.com

Klassisk, världsomspännande vinsajt och app, varifrån du kan beställa viner och även få andra vinköpares recensioner och omdömen. Du kan sortera vinerna på region, druva, priserbjudanden eller efter vilken mat det passar till. Bra blandning mellan premiumviner och enklare fyndflaskor. Beställningen skickas inom två dagar. I appen kan du registrera ett medlemskap och själv fotografera och betygsätta viner du dricker och på så sätt hålla koll på din smakprofil. Lite rörig kundupplevelse med alla splashar, recensioner och olika inslag på sajt och i app, vilket förvirrar och gör en trött i huvudet efter en stunds scrollande.

Annons

The-Wine-Company.se

Vinföretag som har sitt säte i Hamburg och som jobbat mot den svenska marknaden i tio år. Tillhandahåller allt från champagneklassiker som Dom Pérignon och Gosset till mindre producenter. Här finns även producenter som man kan hitta på Systembolaget, men till något lägre priser. En del guldkorn, men också mycket enkla budgetviner. Erbjuder vinlådor med olika teman som ”Italienska vita viner” eller mixlådor som ”The Wine Company Allstars”. Minsta beställningen är sex flaskor. Man kan också signa upp sig på en vinprenume­ration med ny vinlåda à sex flaskor som kommer var tredje månad. Levererar till dörren inom sju dagar. Om man inte är nöjd med ett vin hämtar de tillbaka oöppnade flaskor inom tolv veckor.

Utbudet av vin på nätet växer ständigt. Här får du bästa tipsen till hur du kan fynda!
Utbudet av vin på nätet växer ständigt. Här får du bästa tipsen till hur du kan fynda!oliverdelahaye

Handplockat & småskaligt

Wineswewant.com/vininor

En digital liten godisbutik för vinälskare med riktigt bra flaskor från Bourgogne. Här kan du beställa handplockade viner från riktiga proffs eller göra din egen vinlåda. Enkelt att beställa och få hem till dörren.

Annons

Caviste.se

Tre vinälskande vänner skapar vinlådor fyllda med exklusiva och utvalda viner i små volymer. Varje lansering innehåller ett urval om sex flaskor, oftast två eller tre olika viner, från en producent. Caviste meddelar kommande släpp i sina nyhetsbrev.

Capewineexperience.com

Premiumviner från Sydafrika. Här kan du hitta riktigt bra producenter som förvaltar det sydafrikanska arvet på det bästa av sätt och samtidigt gör moderna viner.

Djuce.com

Svenskt företag som satsar på kvalitetsvin på burk, snyggt förpackat med konstnärlig touch. Profilen är ungdomlig och trendig. Dock är vinerna ofta slutsålda på sajten.

Annons

Kran.vin

Två sommeliervänner med stenkoll på vinvärlden som ungefär var tredje vecka lanserar en ny vinlåda med handplockade godingar som är svåra att få tag i på annat håll.

Vinladan.nu

Småskaligt, nischat och ekologiskt är ledorden för Vinlådan som släpper en låda med utvalda viner, fyra röda och två vita, fyra gånger per år. Du kan prenumerera och automatiskt få vinlådan hem till dörren.

Wineswewant.com/franskavinlistan

Älskar du champagne? Här finns allt från odlarchampagner till större vinhus att botanisera bland. Även viner från klassiska regioner som Bourgogne och Bordeaux lockar. Köp en färdig låda eller plocka ihop en egen.

Baravin.nu

Liten digital vinhandel och app som drivs av paret Johan och Pernilla som vurmar för italienska kvalitetsviner. Handplockar viner från Veneto i norr till Sicilien i söder och skapar lådor från olika producenter de gillar.

TIPS!

  • Ofta säljs vinlådor i sexpack. Vill du bara ha en till två flaskor? Gå ihop ett gäng och dela på en låda!
  • Tänk på att spana efter gömda avgifter. Se till att nätvinhandlaren står för alkoholskatt och moms. Detta ska framgå tydligt på hemsidan.
  • Undersök om leverantören erbjuder ångerrätt.
  • Svårt att hålla dig hemma en viss tid? En del leverantörer kan skicka din vinlåda till ett utlämningsställe om du inte har möjlighet att ta emot budet direkt vid dörren.
  • Köper du en och samma låda av ett bättre vin, testa att lagra det! Lägg undan några flaskor mörkt och svalt och öppna en flaska varje år – enkelt och roligt sätt att se hur ett vin utvecklas med tiden.
  • Har du ett öppet vinsinne och vill testa nytt? Flera vinbutiker har så kallade ”mystery boxes”, där du köper en ”hemlig låda” med blandade viner. Spana exempelvis in Gassaswine.se.

Foto: Shutterstock/TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons