Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Stort test: Bästa (och sämsta) pepparkakorna 2023

23 nov, 2023 
AvElin Grube
Stort test: Bästa (och sämsta) pepparkakorna 2023
Inte varit tillräckligt snäll? Med en riktigt bra pepparkaka kanske det löser sig ändå. Nu inför jul vill vi njuta av glöggmingel och långa fikastunder – men vilka pepparkakor är värda att lägga vantarna på, och vilka ska man kanske undvika? ELLE mat & vin har testat det mesta och hittat det bästa i årets sortiment.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
God glubbel med en twistBrand logo
God glubbel med en twist

Så gick testet till: En smaksäker panel har doftat, smakat och knaprat på alla inblandade pepparkakor. Det har diskuterats och analyserats – både doft, smak, konsistens och innehåll väger tungt i vår bedömning. Vi har också skrivit ut vilka producenter som använder palmolja i sina pepparkakor. Högsta betyg i testet är fem.

1. Coop pepparkakor, 19,95 kr/300 g

Coop pepparkakor, 19,95 kr/300 g.

Pepparkakor bakade med shea och kokosolja. Pepparkakorna har bra tjocklek och fin gräddbrun färg. I pepparkakan syns också sockerkristaller som glittrar till och ger extra knaster. Bra knaprig känsla och god smak med fin balans i krydda och sötma. Så som en riktigt sjyst standardpepparkaka ska vara!

Annons

Betyg: 4

2. Ica basic pepparkakor, 12,95 kr/300 g

Ica basic pepparkakor, 12,95 kr/300 g.

Bakade med palm-, raps- och kokosolja. Producenten uppger dock att det är ”certifierad hållbar palmolja”. Panelen tycker att kakorna är lite bleka i färgen och även blyg i doft och smak. Lite för hårda och helt ärligt så har de lite ”pepparkakor från förra året”-feeling över sig.

Betyg: 2

3. Eldorado pepparkakor, 14,95 kr/300 g

Eldorado pepparkakor, 14,95 kr/300 g.

Tunn och fin pepparkaka som känns hembakad med sin något ojämna struktur. Kakan har dock lite brända toner, den smakar liksom varm plåt och saknar smak av de traditionella potenta julkryddorna. Lätt sälta ger ett lyft. Passar kanske bäst med lite grönmögelost. Innehåller ingen palmolja.

Annons

Betyg: 2,5

4. Ica tunna spröda pepparkakor, 25,95 kr/375 g

Ica tunna spröda pepparkakor, 25,95 kr/375 g.

Här har vi fina pepparkakor som doftar och smakar ganska mycket av apelsin. Kakan har en bra och tilltalande tjocklek och fin jämn, brun färg. Bra balans i kryddorna och skön apelsinton i eftersmaken. Riktigt goda!

Betyg: 4

5. IKEA Vintersaga pepparkakor, 45 kr/500 g

IKEA Vintersaga pepparkakor, 45 kr/500 g.

De här pepparkakorna har en väldigt svag doft. Kanske har det med metallburken att göra? Kakan har relativt hård konsistens och ganska mild smak. Här får vi toner av pepparkaksdeg än en färdiggräddad pepparkaka, vilken panelen gillar. Kakan har överlag lite hembakad feeling. Plus för den fina burken som vi kan spara. Innehåller ingen palmolja.

Annons

Betyg: 4

6. Annas pepparkakor original, 24,95 kr/300g

Annas pepparkakor original, 24,95 kr/300g.

En klassiker på pepparkakshyllan – men hur står den sig i konkurrensen? Porös munkänsla och lite bränd eftersmak. Spröda och luftiga, vilket är bra om man gillar det mer än kompakta pepparkakor. Panelen enas om en stabil trea, det här är varken bu eller bä. Innehåller palm-, raps- och kokosolja. Producenten uppger att palmolja kommer är ”hållbart producerad från certifierad odlare”.

Betyg: 3

7. Nyåkers stora pepparkakshjärtan, 34,95 kr/475 g

Nyåkers stora pepparkakshjärtan, 34,95 kr/475 g.

Pepparkakshjärtan i större size, vilket för dem lätta att dekorera med kristyr och att skriva sitt namn på (ja, åtminstone om man har ett kort namn…). Goda med härlig tjocklek. Vissa i panelen tycker dock att kakorna smakar lite bränt socker, med en besk eftersmak som liknar limmet på ett pepparkakshus. Panelen är oenig. Vissa ogillar eftersmaken, andra tycker den är riktigt bra. Vi landar på en trea!

Annons

Betyg: 3

8. Kronans cederpepparkakor, cirka 110 kr/500 g

Kronans cederpepparkakor, cirka 110 kr/500 g.

En lyxigare pepparkaka i rund form med ganska tilltagen tjocklek och lite hembakad look. Kakan doftar väldigt mycket citrus och smakar också av citronzest. En fräsch touch, helt enkelt. Det här är kanske ingen pepparkaka i den klassiska benämningen, men visst finns här de klassiska kryddorna också. En medlem i panelen är djupt besviken, men resten gillar den fräscha citrussmaken. Dessutom: gammaldags fin burk som man kan spara.


Betyg: 4

9. Gille små hjärtan, 33,95 kr/425 g

Gille små hjärtan, 33,95 kr/425 g.

En storsäljande klassiker – och vi förstår varför! Goda och söta små pepparkakshjärtan som doftar mycket av pepparkaka och är väldigt spröda. Det här är vad man tänker på när man tänker på svenska pepparkakor. Kakan har en salt touch i eftersmaken och hembakad feeling (farmor, is that you?) Vi är övertygade. Det här är en solklar femma!

Annons

Betyg: 5

10. Swedish fika pepparkakor, 69 kr/300 g

Swedish fika pepparkakor, 69 kr/300 g.

Veganska och utan palmolja. Här får vi en väldigt spröd pepparkaka trots att den är av det lite tjockare slaget. Kakan är blyg i doften men desto starkare i smaken. Fin balans i pepparkakskryddorna och bra smak överlag – mums! Allt man begär av en pepparkaka helt enkelt!

Betyg: 4

11. Sondey pepparkakor, 22,90 kr/600 gram

Sondey pepparkakor, 22,90 kr/600 gram

Ganska bleka pepparkakor som doftar och smakar lite gammalt, som om de legat i ett skafferi ett tag. Hela kakan har lite dammig och mjlöig feeling med lätt ingefäraton. Nej, det här var väl inte så kul? Bakade med palm-, raps- och kokosolja.

Annons

Betyg: 2

12. Ica runda välkryddade pepparkakor, 24,95 kr/300 g

Ica runda välkryddade pepparkakor, 24,95 kr/300 g.

Lagom tjocka, runda pepparkakor med fin jämn färg. Toner av varm plåt i doften och knaprig känsla till en början, men kakorna blir snabbt kladdiga och degiga när de väl landat i munnen. Panelen finner kakorna ganska smaklösa. Bakade med palm-, raps-, och kokosolja.

Betyg: 2

13. Änglamark pepparkakor, 21,95 kr/300 g

Änglamark pepparkakor, 21,95 kr/300 g.

Ekologiskt märkta pepparkakor. Mörkbruna i färgen med sockerkristaller som glittrar på ytan. Dessa pepparkakor smakar väldigt mycket kryddnejlika och det tar tyvärr över allt på ett oskönt sätt. Bakade med ekologiskt certifierat och hållbart producerat palmfett, enligt producenten.

Annons

Betyg: 1

Special-pepparkakor

14. Annas pepparkakor lime & chili, 22,50 kr/150 g

Annas pepparkakor lime & chili, 22,50 kr/150 g.

Härlig kryddning – här får man verkligen lite hetta i svalget. Gillar du spicy grejer så är det här pepparkakan för dig! Limesmaken friskar upp, men vissa i panelen tycker att chilismaken tar över lite för mycket. Är du en känslig viol så är det här kanske inget för dig, men är du van att välja rätterna med tre chilis i thaikiosken så är detta julens bästa kaka! Bakade med palm-, raps- och kokosolja. Enligt producenten är palmoljan hållbart producerad från certifierade odlare.

Annons

Betyg: 3,5

15. Ica spröda och chokodoppade pepparkakshjärtan, 22,95 kr/300 g

Ica spröda och chokodoppade pepparkakshjärtan, 22,95 kr/300 g.

Om man älskar choklad och vill kombinera det med julens söta pepparkakssmaker så är det här kakan att satsa på! Kakorna känns lite lyxigare med choklad på ena sidan. En i panelen blir sugen på att doppa kakan i en kopp kaffe. Några andra i panelen är dock tveksamma till kvaliteten på chokladen, medan andra tycker att den är god. Sammantaget en härlig, chokladig pepparkaka!

Betyg: 3,5

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons