Baked Alaska med mangoglass och pistaschbotten
Se till att göra botten i god tid så du kan lägga på glassen utan att den smälter.
6 portioner
Du behöver:
1 liter mangoglass
Pistaschbotten:
50 g skalade osaltade pistaschnötter
50 g mandel
50 g (ca 1 dl) florsocker
50 g (ca 1 1/2) äggvita
2 msk florsocker
1 krm salt
Maräng:
2 ½ äggvitor
125 g (ca 1 ½ dl) socker
Gör så här:
- Värm ugnen till 180° och lägg bakplåtspapper i en springform, 18 cm i diameter. Mixa pistaschnötter, mandlar och florsocker till ett fint mjöl i en matberedare. Vispa äggvitorna med florsocker till en fluffig maräng i en skål med elvisp. Vänd försiktigt ner nötmjölet tillsammans med marängen och saltet och bred ut smeten i formen. Grädda i ugnen i 12 minuter tills den är genomgräddad. Låt svalna och sedan vila i kylen, gärna till nästa dag.
- Låt glassen tina något, skopa upp den i en rundad halvmåneformad silikonform för att forma den till en kupol och frys in glassen igen i formen.
- Maräng: Vispa äggvitorna styva i en skål med en elvisp och tillsätt socker lite i taget tills marängen är tjock och blank.
- Lägg upp pistaschbotten på ett fat. Ta ut glassen ur silikonformen och lägg den ovanpå pistaschbotten.
- Fördela marängen jämnt över glassen så att den blir helt täckt. Bränn av marängen med en liten gasolbrännare tills ytan blir gyllene och spröd. Servera direkt.
Recept: Camille Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft