Bakad fetaost- och tomatdipp

Recept på bakad fetaost- och tomatdipp
Rikke Westesen
Förutom att den här bakade fetaost- och tomatdippen sköter sig själv i ugnen så passar den till allt – doppa bröd, servera som tillbehör eller ät med pasta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Middag hos Wood: VodkapastaBrand logo

Middag hos Wood: Vodkapasta

Bakad fetaost- och tomatdipp

Denna grekiska skönhet har allt: den är salt, fet och full av umami. Kom ihåg att välja en mjuk fetaost och njut av dippen medan den fortfarande är varm.

Den här bakade fetaost- och tomatdippen sköter sig själv i ugnen
Fotograf RIkke WestesenRikke Westesen

4 portioner

Du behöver:

350 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
250 g fetaost
Torkade chiliflakes
1 tsk torkad oregano
3 msk olivolja
Salt och peppar

Till servering:

1 näve färsk basilika
Bröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220°, varmluft. Skölj och halvera tomaterna. Skala och skiva vitlöken tunt. Fördela vitlök, tomater och fetaost i en ugnsform. Strö över chiliflakes och oregano. Ringla över olivolja och smaka av med salt och peppar. Grädda mitt i ugnen i 15–18 minuter, tills osten bubblar och tomaterna är lite mjuka.
  2. Skölj och plocka basilikablad. Rör ihop tomat- och fetablandningen i formen och toppa med basilika. Servera genast med gott bröd. Om du vill att dippen ska bli mustigare kan du lägga till lite tomatpuré innan du gräddar den.

Foto: Rikke Westesen