Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Så bakar du en regnbågstårta i flera lager

14 apr, 2023 
AvCecilia Fahlström
AvTore Forsting
Så bakar du en regnbågstårta i flera lager
Få tårtor är så iögonfallade läckra som en regnbågstårta i flera lager!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Regnbågstårta

Bygg på höjden och baka en hel regnbåge.

Så bakar du en läcker regnbågstårta i flera lager

10 bitar

Du behöver:

Färgade tårtbottnar:

2 vaniljstänger
5 dl strösocker
160 g smör
10 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 ½ dl mjölk
4 äggvitor
Pastafärg: lila, blå, grön, gul, orange och röd

Annons

Frosting och dekoration:

400 g smör, mjukt
6 3/4 dl florsocker
2 msk vispgrädde
3 tsk strössel

Gör så här:

  1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla 6 springformar, 16 cm i diameter (eller 3 om du bakar i två omgångar). Snitta vaniljstängerna, skrapa ur fröna och blanda med lite av sockret i en skål.
  2. Tillsätt smöret och resten av sockret och vispa ljust och luftigt med elvisp. Sikta ihop mjöl och bakpulver i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen och mjölken växelvis i portioner under omrörning. Rör till en slät och blank smet. Vispa äggvitorna till skum och vänd försiktigt ner dem i smeten med en slickepott.
  3. Dela upp smeten i 6 skålar och tillsätt pastafärg i varje skål tills du är nöjd med färgen. Häll smeterna i varsin form och grädda i 25–30 minuter. Låt kallna helt på galler.
  4. Frosting och pynt: Vispa smöret luftigt i hushållsmaskin eller med elvisp. Tillsätt florsocker 1 msk i taget och vispa ordentligt emellan. Vispa på hög hastighet i ett par minuter till en luftig frosting. Tillsätt grädde och vispa igen.
  5. Skär av den runda toppen på varje botten så att de är helt plana. Lägg en botten på ett tårtfat och bred ett lager frosting på. Lägg på en ny botten, bred på frosting och fortsätt så tills alla bottnar är travade. Täck sidorna och toppen med frosting och släta till med en tårtpalett. Dekorera toppen med strössel.

Foto: Stine Christiansen

Annons