Cheesecake med citron och blåbärsswirl

Recept på cheesecake med citron och blåbärsswirl

Columbus Leth
En cheesecake med citron och blåbärsswirl blir lätt dessertbordets tjusigate tillskott!
14 april, 2023
Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta
1:08

Efter reklamen: Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

(1:08)

Slå på ljud

Cheesecake med citron och blåbärsswirl

Med lite kokosmjöl i bottnen får den tjusiga cheesecaken en extra skjuts.

Så gör du en cheesecake med citron och blåbärsswirl
Columbus Leth

10 bitar

Du behöver:

Kexbotten:

250 g digestivekex
50 g (1 dl) kokosmjöl
150 g smör fyllning
150 g blåbär
2 msk strösocker
1 msk citronsaft
450 g färskost, naturell
285 g lätt crème fraiche
200 g (2 ¹/³ dl) strösocker
3 ägg
3 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Magisk mjölkchoklad-cheesecake på chokladkexbotten

Gör så här:

  1. Kexbotten: Mixa kexen i en matberedare till ett fint mjöl. Eller lägg dem i en fryspåse och banka dem med en kavel. Häll smulorna i en bunke och blanda ner kokosmjölet. Smält smöret och blanda ihop det med smulorna.
  2. Klä en form, 22x28 cm, med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan ordentligt med baksidan av en sked, så att den är slät och jämn. Låt den stå i kylen i 30 minuter.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 140 °, varmluft. Häll blåbär, socker och citronsaft i en liten tjockbottnad kastrull och låt sjuda ett par minuter. Mixa med stavmixer till en jämn smet och ställ den i kylen.
  4. Vispa färskost, crème fraiche och socker med elvisp i en skål. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och vispa. Häll fyllningen på den kalla kexbottnen i formen.
  5. Klicka ut 2–3 msk blåbärspuré över färskostsfyllningen. Dra runt med en trästicka i smeten så att det skapas ett marmorerat mönster. Grädda kakan i ugnen i ca 35 minuter. Låt den svalna på galler i 30 minuter och därefter i kylen i 5–6 timmar, gärna över natten. Skär kakan i fyrkanter vid servering.

Foto: Columbus Leth